Мінрегіон планує врегулювати питання реконструкції застарілого житлового фонду

24.11.2020 14:15   -
Автор:
Міністерство розвитку громад і територій розробило нову редакцію закону про реконструкцію застарілого житлового фонду. Згідно документу, повноваження щодо затвердження програм щодо ремонту та зносу будівель належатимуть органам місцевого самоврядування. Крім цього, місцеві ради займатимуться врегулюванням земельних та майнових питань. 
 
Заходами комплексної реконструкції кварталів визначаються:
 
– реконструкція багатоквартирного будинку в межах кварталу (мікрорайону);
– модернізація багатоквартирних будинків у межах кварталу (мікрорайону);
– знесення багатоквартирних будинків у межах кварталу (мікрорайону) з подальшим новим будівництвом об'єктів;
– реконструкція об'єктів інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, розташованих в межах кварталу (мікрорайону). 
 
До застарілого житлового фонду віднесуть багатоквартирні будинки, технічний стан яких не відповідає вимогам до будинків і споруд, а втрата первинних техніко-експлуатаційних показників  перевищує 40%. За розселення жителів на час реконструкці або знесення будинків відповідатимуть забудовники та місцеві влади. Для цього укладатиметься відповідний договір. 
 
У межах кварталу (мікрорайону) знесенню підлягають багатоквартирні будинки, які не відповідають санітарним і технічним вимогам, є непридатними для проживання, та реконструкція яких без знесення є економічно невиправданою та може завдати шкоду життю та здоров’ю людей. Знесенню багатоквартирних будинків передує надання власникам квартир та/або нежитлових приміщень, розташованих у такому будинку, інших рівноцінних квартир та/або нежитлових приміщень або компенсації їх вартості у випадках, передбачених цим Законом. 
 
За інформацією Державної служби статистики, на 1 січня в Україні налічувалося близько 200 тисяч багатоквартирних житлових будинків. При цьому 12% з них були побудовані в 1919-1945 роках, близько 25% — в 1946-1960 роках.  Більша частина житлового фонду —застаріла та має незадовільний технічний стан.