Мінна небезпека на Харківщині. Куди не варто заходити та які вибухові пристрої найбільш небезпечні

22.09.2022 13:59   -

Щодня піротехніки ДСНС проводять розмінування території Харківщини. За добу вони знищують інколи і до п’ятиста ворожих боєприпасів і вибухонебезпечних предметів. Але небезпека і загроза людському життю все ще висока.

21 вересня біля нещодавно звільненого села Гракове Чугуївського району на ворожій міні, одній з тисяч залишених на Харківській землі, підірвались двоє працівників Харківобленерго та боєць держслужби з надзвичайних ситуацій. За інформацією штабу оборони один чоловік загинув.

ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Підірвався на міні і загинув під час виконання аварійно-ремонтних робіт у Чугуївському районі 47-річний начальник високовольтних ліній електропередач Харківської РЕС. Двоє інших чоловіків госпіталізовані з пораненнями.

Трагедій може бути більше. Мінна небезпека на Харківщині висока.

У Державній службі з надзвичайних ситуацій констатують: Харківська область окупантами замінована набагато сильніше, ніж була Київська:

ГУ ДСНС У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Інтенсивність замінування набагато вища, ніж навіть була в Київській області. Дуже поширене замінування протипіхотними мінами, тобто деякі території просто всипані протипіхотними мінами вздовж доріг.

Рятувальники разом з військово-цивільною адміністрацією спільно визначили завдання першочергового розмінування до кінця цього року, повідомили в ДСНС.

РОМАН ПРИМУШ ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ДСНС УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ЦИФРОВОГО РОЗВИТКУ
Це об’єкти житлово-комунального господарства, їх близько 18, навчальні заклади, заклади охорони здоров’я, це близько 4 тис. кілометрів доріг, які були на окупованій території. Ключове завдання, звичайно, дороги національного та регіонального значення, якими відбувається найбільш інтенсивний рух транспорту.

Загалом, за словами спеціалістів ДСНС, в області потребують розмінування близько 12 тисяч квадратних кілометрів доріг. На повне їх очищення, за оцінками фахівців, піде кілька років.