Министр образования считает, что в Украине слишком много учителей

19.11.2019 11:20   -
Автор:
Надлишок вчителів в Україні. За словами міністра освіти і науки Ганни Новосад, в Україні на сьогодні більше вчителів, ніж того потребує кількість учнів. Особливо це стосується сільських шкіл, які будуть переводитися в опорні заклади освіти, а існуючі – закриватися. За словами міністра, педагоги, що працюють в сільських школах недостатньо кваліфіковані
 
Ганна Новосад міністр освіти і науки України
 
Безумовно, це річ дуже непопулярна, але тим вчителям, які працюють в школах в селі і учнів, яких возитимуть в опорні школи, їм потрібно буде додатково підвищувати кваліфікацію і перекваліфікуватися.
 
В Україні багато маленьких шкіл, зазначила Ганна Новосад, особливо в сільській місцевості, які, як правило, надають невисоку якість освіти. У приклад створення опорних шкіл європейськими країнами. Там у результаті такої реформи кількість сільських шкіл скоротилась у три рази, у свою чергу рівень освіти значно виріс.
 
Ганна Новосад міністр освіти і науки України
 
Власне ми хочемо допомогти регіонам через інструмент створення опорних шкіл – це школи, які є якісними, до яких є підвезення, дати їм можливість цю якість освіти у сільській місцевості підвищити. Тому ми спрямуємо кошти для облаштування опорних шкіл, подекуди це буде будівництво або з нуля, або завершення, тих об’єктів, які вже є на стадії будівництва, але також паралельно будемо підтримувати не лише великі школи.
 
Ганна Новосад підсумувала, оптимізація сільських навчальних закладів поліпшить якість освіти дітей, але неминуче залишить без роботи багатьох учителів. Так що останнім доведеться або підвищувати кваліфікацію і шукати роботу в опорних школах, або зовсім змінювати профіль роботи.