Міністерство юстиції пропонує встановити мінімальний строк довічного ув’язнення та заборонити страйки

03.09.2020 13:26   -
Автор:
За часів незалежності України на волю вишли 8 осіб, засуджених до довічного позбавлення волі. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська. Він також додав, що кожен з довічників відбув строк від одного до 27 років перед тим, як до них застосували процедуру помилування.  Проте Європейський суд з прав людини вважає, що механізм помилування в Україні не відповідає вимогам Європейської конвенції. 
 
Денис Малюська міністр юстиції України
 
Механізм звільнення довічників повинен бути чіткішим, прозорішим та передбачуванішим. Тож ми запропонували, що звернення про зміну покарання можна подавати після відбуття 10 років ув’язнення, повинен бути підготовлений аргументований план реінтеграції ув’язненого у суспільство, суд матиме право замінити довічне позбавлення волі на строкове позбавлення волі від 15 до 20 років (тобто мінімальний строк ув’язнення довічника буде 25 років: мінімум 10 років до звернення до суду, а потім додатково від 15 до 20 років ув’знення).
 
Також мін'юст пропонує надати засудженим право на отримання електронних копій документів кримінального провадження. Крім цього зміни можуть внесити у законодавство про страйки. Так, урядовці пропонують заборонити працівникам страйкувати у випадку, якщо припинення роботи може створити загрозу національній безпеці. Крім цього обмеження на проведення страйків хочуть встановити одразу на весь час надзвичайного та воєнного стану. Відповідний законопроект погоджений Кабінетом міністрів. Тепер черга за депутатами парламенту.