Міністерство фінансів пропонує переглянути податок на розкіш

18.11.2020 11:43   -
Автор:
Транспортний податок сплачують власники авто, вартість яких становить 375 розмірів мінімальних заробітних плат. При цьому враховується розмір зарплати, який отримували українці у 2017 році. Тоді вона становила 3200 гривень. Податок стагували з автомобілв, які коштували більше, ніж один мільйон двісті тисяч гривень. Нині розмір мінімальної заробітної плати становить 4723 гривні, тому поріг оподаткування збільшився до 1 мільйона 770 тисяч гривень. 
 
Міністерство фінансів України
 
Значно знизилась кількість авто, з яких сплачується транспортний податок (за даними Мінекономіки в 1,5 рази в порівнянні з 2019 роком), що негативно вплинуло на надходження до місцевих бюджетів, оскільки цей податок є місцевим. Для прикладу, за 10 місяців поточного року до бюджетів громад надійшло 183,4 млн грн, а за цей самий період минулого року – 242,4 млн гривень. 
 
У Міністерстві фінансів зазначають, що транспортний податок на розкішні авто втрачає своє фіскальне значення. У 2021 році мінімалка має бути 6 тисяч гривень, отже, об’єктом оподаткування будуть легкові автомобілі вартістю 2 мільйони 250 тисяч гривень.
 
Міністерство фінансів України
 
Пропонується повернутися до оподаткування дорогих авто вартістю понад 1,2 млн грн, шляхом внесення змін до Податкового кодексу України в частині встановлення середньоринкової вартості в 200 розмірів мінімальних заробітних плат. 
 
Урядовці зазначають, що такий крок сприятиме наповненню бюджетів місцевих громад, а отже ці кошти можна буде використати  на розвиток інфраструктури, освіти та медицини.