“Мінімалка”, пенсії, податки та військовий облік жінок: що зміниться в Україні з 1 жовтня (відео)

01.10.2022 16:32   -

Жовтень несе українцям багато нових правил. По-перше збільшиться на 200 грн мінімальна заробітна платня. Це один із етапів підвищення виплат, закладений у держбюджеті України на 2022 рік, пояснюють в уряді

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
Сума “мінімалки” складе 6700 грн. Розмір оплати у перерахунку на годинну ставку – 40,46 грн/год.
У зв’язку з підвищенням зарплат з жовтня також зростуть розміри штрафів за порушення трудового законодавства.

По-друге, розмір Єдиного соціального внеску для підприємців із цього місяця теж збільшиться.

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Мінімальний ЄСВ становитиме 1474 грн на місяць. До 1 жовтня було 1430 грн. При поквартальній сплаті податку за IV квартал ФОПам потрібно буде сплатити 4442 грн.

1 жовтня також відбудеться плановий перерахунок пенсійних виплат на підставі підвищення розміру “мінімалки”.

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
Для непрацюючих громадян від 65 років зі страховим стажем не менше 35 років (чоловіки) та 30 років (жінки) мінімальний розмір пенсії дорівнюватиме 2680 грн.

Усі пенсіонери віком від 70 років з жовтня отримуватимуть щомісячну доплату у розмірі до 300 грн. Передбачено і підвищення пенсії до 3000 грн особам від 70 років з повним страховим стажем.

Підвищились і мінімальні розміри “військових” пенсій.

З 1 жовтня виплату субсидій здійснюватиме Пенсійний фонд, а не соціальні служби.

ПЕНСІЙНИЙ ФОНД УКРАЇНИ
Новий механізм допоможе переселенцям – громадяни зможуть оформлювати та отримувати субсидії, де б територіально вони не були.
Водночас громадяни, які раніше отримували субсидії, не відчують зміни механізму виплат. Додаткових документів надавати не потрібно.

Один з найважливіших пунктів – початок у середині жовтня в Україні опалювального сезону. В уряді його називають найважчим в історіЇ.

Через війну частина країни житиме без централізованого опалення, а у відносно безпечних регіонах далеко від бойових дій можливі перебої з теплом, світлом та водою від ракетних атак окупантів. Тому місцева влада готується до надзвичайних ситуацій – закуповуються резервні джерела енергії, людей закликають утеплювати будинки.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
Там де опалювальний сезон розпочнеться за планом, показники середньої температури в квартирах будуть нижчими за торішні – на рівні 18-20 градусів.
Рішення про дату початку опалювального періоду приймають органи місцевого самоврядування за умови, коли протягом 3-х діб середня добова температура становить +8°С та нижче.

Важливо: тарифи на послуги ЖКГ не підніматимуть! Верховна рада запровадила мораторій на підвищення цін на газ, тепло та гарячу воду для населення на період дії воєнного стану.

Мінсоцполітики з 1 жовтня централізує процеси призначення, нарахування та виплат ВПО.

Органи соцзахисту надаватимуть послуги незалежно від того, яка адреса вказана в документах у людини.

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ
У будь-якому регіональному УСЗН внутрішньо переміщені особи зможуть:
– швидко змінити місце проживання на актуальне;
– змінити некоректні дані у довідці ВПО;
– з’ясувати всі питання щодо нарахування чи затримки виплат грошової допомоги.
Зазначимо, що переселенці, які реєструвалися в Дії до 30 квітня і досі не отримали допомоги, можуть повторно написати заяву на виплати. Раніше встановлений термін (до 1 жовтня) було продовжено ще на два місяці – до 1 грудня 2022 року.

З 1 жовтня власники житла, які розмістили у себе ВПО у рамках програми “Прихисток”, отримуватимуть підвищені компенсації на оплату послуг ЖКГ.

МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ГРОМАД І ТЕРИТОРІЙ
Розмір виплат збільшиться з 450 грн до 900 грн на місяць за кожного внутрішнього переселенця, яких на час війни люди прихистили у себе безоплатно.

В Україні запрацює програма пільгової іпотеки на житло.

ДЕНИС ШМИГАЛЬ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ
Скористатися кредитом на покупку квартири з фіксованою ставкою 3% на 20 років з 1 жовтня зможуть такі категорії громадян:
– військовослужбовці, правоохоронці;
– медичні працівники;
– працівники сфери освіти;
– вчені.
Мінімальний початковий внесок – 20% від вартості житла.

З настанням осінньо-зимового періоду, починаючи з 1 жовтня, знову починає діяти правило про обов’язкове включення фар у денний час.

ПРАВИЛА ДОРОЖНЬОГО РУХУ УКРАЇНИ
Відповідно до ПДР України, з 1 жовтня по 1 травня водії транспортних засобів поза населеними пунктами повинні включати денні ходові вогні або ближнє світло фар.
За невиконання цього правила передбачено штраф до 510 грн.

Взяття жінок на військовий облік із 1 жовтня перенесли на рік і зробили його добровільним.

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ
Парламент уже ухвалив у першому читанні законопроект, згідно з яким військовий облік жінок в Україні стане добровільним. Обов’язково підлягатимуть обліку лише представниці професій, пов’язаних із медичною діяльністю.