Методы лечения гриппа и ОРВИ. Специалисты Минздрава отвечают на вопросы украинцев

16.12.2019 13:45   -
Автор:
Грип та ГРВІ – найпоширеніші хвороби під час настання холодів. У МОЗ вирішили розповісти про основні симптоми та методи лікування цих захворювань у рамках регулярного формату "Запитай у лікаря". Одне із перших питань – чим відрізняється грип від ГРВІ.
 
Кирило Васильченко сімейний лікар, лікар загальної практики 
 
До основних симптомів грипу, на відміну від загальних ГРВІ відноситься блискавичний початок, більш ранній більш серйозний, гарячка, міалгії – це біль у м'язах, температура висока, тобто не 37-37,5, а за 38-38,5. Слабкість, втома.
 
Тому медики радять при появі таких симптомів одразу ж звертатись до свого сімейного лікаря аби встановити діагноз. Адже через свої ускладнення грип небезпечний. може виникнути пневмонія та ниркова недостатність, тому дуже важливо вчасно почати лікування. Втім, при появі перших симптомів, таких як температура, медики радять не поспішати. Адже температура тіла, яку потрібно знижувати, для дітей та дорослих різна. Дітям варто її знижувати тільки тоді, коли вона сягає позначки 38.  У дорослих: ця позначка – 38.5 градусів. 
 
Кирило Васильченко сімейний лікар, лікар загальної практики 
 
Збиваємо ми чим: зазвичай це парацитамол, ібупрофен. Дуже важлива ремарка: не можна застосовувати ацитилсалицилову кислоту, тобто аспірин. Тому що при застосуванні аспірину можливий симптом Браеля, тобто це є печінкова недостатність  і енцефалопататія.
 
Представники МОЗу також розвіяли низку розповсюджених міфів серед українців. Одним із таких, наприклад, є те, що грип лікується противірусними засобами та антибіотиками. Медики зауважують, таке лікування не дієве, при початкових стадіях хвороби, адже такі препарати можуть призначатися тільки у тяжких випадках, коли пацієнт потребує стаціонарного лікування. Також медики спростовують і те, що захворіти на грип можна через переохолодження організму. 
 
Кирило Васильченко сімейний лікар, лікар загальної практики 
 
Єдиний спосіб захворіти на грип та ГРВІ – це проконтактувати із хворою людиною та отримати вірус. Температурний режим – це один із найпоширеніших міфів, можна вийти на вулицю і ти захворієш на грип. Ні, не захворієш, якщо у тебе гарна імунна система, якщо у тебе і не має контакту із хворою людиною ти не захворієш на грип.
 
Аби застерегти себе від хвороби лікарі радять дотримуватись простих правил. 
 
Кирило Васильченко сімейний лікар, лікар загальної практики 
 
Основним методом профілактики грипу – є безумовно вакцинація від грипу, якщо казати про ГРВІ – це є дотримання гігієни, миття рук, провітрювання приміщення, перебування на свіжому повітрі, закалювання, раціональне харчування, режим сну, відпочинку, тобто спосіб життя.
 
Аби зробити щеплення достатньо лише записатись на прийом до сімейного лікаря та пройти огляд у спеціалістів. Саме вакцинацію вважають гарантованим захистом від спалаху хвороби.   
 
Кирило Васильченко сімейний лікар, лікар загальної практики 
 
Вірус грипу і група ГРВІ, вона в себе включає багато вірусів і ротовірус, парвовірус, і риновірус їх дуже багато цих мінливостей комбінацій, і відповідно може захворіти людина навіть і після щеплення. Але щеплення гарантує, що не буде тяжких форм, не буде літальних наслідків.