Медицина повинна фінансуватися адекватно – МОЗ

24.11.2020 12:44   -
Автор:
COVID-19 в Україні і надалі вирує. З початку пандемії зареєстровано вже майже 650 тисяч захворілих, померлих близько 11-ти тисяч. Тільки за минулу добу додалося понад 12 тисяч нових випадків інфікування. Коронавірус не тільки відбирає життя українців , а й значно ускладнює ситуацію в медичній сфері. Наразі, система, констатують у профільному міністерстві, поки справляється, але, зазначають, це відбувається практично зусиллями тільки самих медиків, тому воліють їм допомогти.   
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Ви знаєте, що наші лікарі протягом всієї пандемії просто самовіддано рятують життя українців і дуже важливо їм допомогти саме виконуючі протиепідемічні заходи. Дотримання правил – це як два в одному. По-перше, ви бережете своє здоров"я, а по-друге допомагаєте нашим лікарям, щоби не було великого потоку пацієнтів в лікарнях, щоби вони справлялись. 
 
Але, одним із головних чинників порятунку медичної системи у МОЗ вважають адекватне фінансування. Бо результат недофінансування, кажуть, наочний. В той час коли в інших країнах Європи у Франції чи Німеччині на медицину виділялось відповідно 7 і 10% ВВП, в Україні було тільки близько 3-х і як наслідок – нинішній стан медичної системи і низькі зарплати фахівців. Тож не підбираючи слів очильник відомства зазначає, медицину потрібно реанімувати, а для цього необхідні фінансові ресурси і чималі. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Наша медицина потребує реанімації. Ми всі знаємо, що зарплати у медичних працівників є найменшими в країні і зрозуміло, що цю ситуацію потрібно виправляти. Саме тому МОЗ наполягає на прийнятті реального бюджету, це той мінімум та необхідність для нашої медицини. Ми прорахували скільки буде коштувати лікування одного хворого, скільки будуть коштувати всі ліки, щоби він був забезпечеий, щоби лікар отримував зарплату на рівні 22-25 тисяч гривень і це була така тільки початкова зарплата і так само медичні сестри і інший персонал.
 
Так у своєму бюджетному запиті МОЗ покладається на фінансування медицини у розмірі близько 5% ВВП. Зробили всі розрахунки , довели які саме послуги і в якому об"ємі стоять за кожною бюджетною гривнею. І тепер розраховують на депутатів Верховної ради, щоби за їхніми словами про те як вони стурбовані станом справ в медицині і як вони нею опікуються – послідувала конкретна справа гідне фінансування медичної галузі.