Масштабна реформа децентралізації енергосистеми – як Україна житиме далі 

05.01.2023 15:15   -

Українську енергомережу хочуть зробити менш вразливою до ворожих атак. Аби всі регіони отримували стабільне постачання електроенергією в кабміні хочуть продовжити реформу децентралізації енергосистеми. В першу чергу мова йде про розвиток потенціалу альтернативних джерел енергії. Такі задачі в уряді ставлять на весь 2023 рік.

ДЕНИС ШМИГАЛЬ ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР УКРАЇНИ
Актуальними залишаються плани, щодо декарбонізації енергетики та зеленої трансформації. Війна зробила ці виклики ще більш загальними. Будемо активніше використовувати потенціал відновлювальної енергетики, сонячної, вітрової, гідрогенерації, водневих технологій.  Російські атаки штовхають нас до корінної реформи побудови децентралізованої енергетичної системи. Тоді вона буде менш вразливою для ворожих нападів. Йдеться про створення мініелектростанцій та малих об’єктів генерації імплементованих в наявну енергосистему.

І реформа децентралізації української енергосистеми закладена в енергетичну стратегію держави до 2035 року. Експерти пояснюють, що головне завдання – створити енергодостатність. Для цього використовуватимуть досвід Європейського Союзу, де вже активно впроваджується такий підхід: без зовнішньої залежності.

ГЕННАДІЙ РЯБЦЕВ ЕКСПЕРТ ЕНЕРГЕТИЧНОГО РИНКУ
Все государства, особенно если речь идет о тех, кто завозит энергетические ресурсы, зависят от внешних поставок энергетических ресурсов, поставивших перед собой стратегическую цель избавиться от зависимости внешней. И для этого им необходимо принять меры, направленные на то, чтобы создать в своих территориальных пределах или в пределах Европейского Союза, если речь идет о межгосударственных объединениях, совокупности самодостаточных с энергетической точки зрения объектов. То есть если есть возможность использовать местные источники энергии, если их использование не сопровождается выбросами в окружающую среду токсичных веществ или парниковых газов, то эти процессы необходимо стимулировать как можно больше.

Експерт додає, що якщо раніше існували якісь величезні компанії, енергетичні монополісти, що встановлювали ціни на вироблену ними енергію, і інші, що займалися розподілом енергії, то тепер у планах змінити модель. Щоб ті споживачі, які були залежні від цих компаній, почали б генерувати електричну енергію, використовуючи місцеві джерела. Тобто ці компанії не тільки вироблятимуть електричну енергію, а і матимуть змогу продавати її надлишки.

ГЕННАДІЙ РЯБЦЕВ ЕКСПЕРТ ЕНЕРГЕТИЧНОГО РИНКУ
И раньше эту систему наладить было невозможно, поскольку она требовала очень серьезных автоматизированных систем управления, балансировки, которые согласовывали бы объемы генерации с объемами потребления в реальном времени. То есть сегодня. Сейчас такие возможности балансировки появились. И потому вот эта старая система, основанная на монополии крупных компаний, генерировавших энергию, распределявших ее, поставлявших ее потребителям, уходит в прошлое. И война в Украине ускорила процесс отказа от такой системы и обеспечения полной энергетической самодостаточности как государства Украины, так и отдельных потребителей, вплоть до каждой квартиры, каждого гражданина нашей страны.

Геннадій Рябцев зазначає, що в України є два шляхи: або заплатити за децентралізацію, або і далі залежати від енергетичних монополістів і від тих, хто ззовні постачає енергетичні ресурси. Експерт пояснив, що саме завдяки децентралізованій енергосистемі після припинення постачань російських вуглеводнів країнам ЄС вдалося уникнути кризи, пов’язаної з нестачею енергії ресурсів.

ГЕННАДІЙ РЯБЦЕВ ЕКСПЕРТ ЕНЕРГЕТИЧНОГО РИНКУ
Но мы видим высокие цены. И, к сожалению, эти высокие цены являются платой за энергетическую самодостаточность и платой за энергетическую независимость, за энергетическую безопасность. Да, государство будет помогать в этом, да, в этом будет и международная техническая помощь. И сейчас достаточно большие средства вливаются в энергетику Украины и в реализацию проектов как раз по обеспечению энергетической самодостаточности как отдельных регионов, так и Украины в целом.

Експерт зазначає, що Україні необхідно змінити модель та відійти від енергетичних монополістів аби самостійно виробляти та розподіляти електричну енергію, що буде набагато дешевшою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: