Масштабна битва у Соколово

11.03.2013 19:23   -
Автор:

Морозний березневий ранок як і в сорок третьому. На полі бою з півтисячі вояків – до деталей відтворюють  історичний бій…

По праву сторону – війська червоної армії. З лівого боку- фашистські загарбники контрнаступом на броненосцях та танках йдуть на Соколово. Сили – не з рівних.  На підмогу червоноармійцям прибуває чехослолватський батальйон на чолі з Отакаром Ярошем. Запекле протистояння. Радянське та чехословатське військо втрачає один за одним своїх солдат, але тримає оборону. Жоден фашист через річку Мжу не проходить. Саме так сімдесят років виглядав важкий бій за Соколово. Сьогодні це історія – у реконструкції історичного протистояння без втрат та крові. А взяти участь в ній приїхали і чехи.

Курт Кйольтер учасник реконструкції бою за с. Соколово (Чехія)

-В то время сражались наши деды, сейчас мы хотим показать людям, что происходило в то время.

Олег Павлов учасник реконструкції бою за с. Соколово

-Мы пытаемся, хоть как то, хоть какую-то долю процента показать как это было. То что вы видите-это полтора процента от настояшей войны, от той крови от того горя и все остальное. Нужно ж сделать какой-то антураж.

Олександр Лєбев учасник реконструкції бою за с. Соколово (м. Москва)

-Наша задача – показать людям, подрастающему поколению, как происходили боевые действия, как выглядели немецкие солдаты, как происходил бой. Поэтому, в принципе, проиграли, так и проиграли-так и должно и быть.

Реконструкція битви за Соколово зібрала глядацьку залу простонеба з кількох тисяч гостей. Саме бойове шоу, зі смаком патріотизму, тривало дві години.

Олександр Муханько зміївчанин

-Конечно хотелось увидеть всю реконструкцию боя, потому что на таких мероприятиях воспитывается патриотический дух во-первых нашего поколения, детей, внуков. Эта война не обошла ни одну семью в то время

Та святкування перемоги над німцями не обмежилося лише реконструкцією бою. З нагоди ювілею визволення села, у Соколово відкрили відреконструйований музей Бойового братерства.

Властіміл Піцек перший заступник Міністра оборони Чеської республіки

-Ми дуже задоволені тим, що ми і молодь може дістатися сюди – на місце подій, які колись відбувалися. Ще я здивований тим, як впорядкований історично,хронологічно цей музей і  вважаю, що цей музей буде гідним місцем, де молоде покоління зможе набиратися того, що відбувалося в страшні часи.

Про сташні часи-роки війни, певний народний депутат Дмитро Шенцев, треба нагадувати. Аби ніколи не допустити повторення.

Дмитро Шенцев народний депутат України

-Сегодня в нашей стране проявляются ростки неонацизма, которые очень близки, на самом деле, от идей фашизма. Наша общая задача, как граждан, мне как народного депутата, сделать все, что бы наше продрастающее поколение знало правду, правду о таком горе как война.

Леся Кочержук