Масленица – женский праздник. Мужчины должны отпускать своих женщин веселится

14.02.2018 12:26   -
Автор:
Тиждень Масляної вже на екваторі. Загалом господині печуть млинці, пригощають знайомих, а молоді люди влаштовують веселощі. Так проводжають зиму і вже чекають на прихід весни. З такими традиціями та назвою свята знайомі всі. Та на Харківщині свято масляної звуть ще й Колодій.
 
Віра Осадча фольклорист, професор ХДАК
 
Мається на увазі оживлення природи. По селах у нас звичайно кажуть Масляна, але на Харківщині кажуть  – колодки почалися. Це треба з понеділка, тому хто не оженився в м'ясоїд, а вже ж скоро настане піст, хто не оженився, тому треба вішати колодку, щоб він откупався.
 
Відкупитися це пригостити своїх знайомих смачними стравам. Серед страв, зазвичай, на масляний тиждень печуть млинці. Та насправді головною стравою є не вони. 
 
Віра Осадча фольклорист, професор ХДАК
 
Обов'язково в цей час на Україні робили вареники. Тому що українці рівною мірою вшановують і сонце і місяць. А місяць він ще є і ніби покровителем молодих, покровителем любощів. А саме масляна – це такий час, коли дозволялося трішки попустувати. Перед постом.
 
Загалом же свято Масляної чи Колодія, за давньою традицією, вважається жіночім святом.
 
Віра Осадча фольклорист, професор ХДАК
 
І тому я раджу харків'янам чоловікам відпускати своїх жінок в цей час зустрічатися з подругами і бути веселими. Вам веселої Масляної, доброго посту і доброго очікування Великодня.