Майже три місяці після вибуху та понад місяць після остаточного відновлення. Як живуть мешканці будинку по проспекту Московському 248-Г

06.03.2013 22:19   -
Автор:

Таких будинків як цей, що на Московському проспекті 248-Г у Першій столиці сотні. Зараз він вже нічим не відрізняється від подібних багатоповерхівок. Але ще в середині грудня він виглядав досить сумно. Адже саме в цьому будинку в квартирі на десятому поверсі пролунав вибух. Там розірвався газовий балон. Троє людей потрапили до лікарні, чотири загинули – у страху вони вистрибнули з десятого поверху.

Вже в той же вечір люди, які залишилися без житла, отримали допомогу. Для них був розгорнутий штаб у прилеглій школі, також дали можливість оселитися в готелі. Мало не на наступний день приступили і до розбирання наслідків пожежі. Після, робочі приступили до відновлення будинку. Завдання було не просте – зробити все швидко, а головне якісно.

Перша партія мешканців у відновлений після вибуху будинок заселилася на старий новий рік. Жителі восьмого, дев'ятого і десятого поверхів зайшли у свої відремонтовані квартири трохи згодом. За два тижні.

У числі цих мешканців, які заселилися останніми, пенсіонерка Марія Пащенко. Її квартира на восьмому поверсі. Жінка і досі з жахом згадує той страшний вечір грудня. Тоді, говорить, вона з чоловіком і онуком вкладалися спати, як раптово десь на верхніх поверхах прогримів перший вибух. Спочатку вона й не зрозуміла, як пролунав другий.

Марія Пащенко пенсіонерка, мешканка восьмого поверху

-Плинтуса летели, наличники летели. Страх был, пыль эта, дым и мы даже не поняли, что тут случилось от страха. Мы уже точно думали, что конец света, оно же как раз говорили, что конец света под 21 декабря.

Не менше жахливих спогадів і в онука пенсіонерки Влада. Восьмикласник в той час спілкувався з друзями через інтернет. Вибухи дуже налякали хлопця.

Влад школяр, мешкає в квартирі на восьмому поверсі

-Было много людей. Некоторые люди снимали, им было просто по барабану на всех. Они просто снимали взрыв на телефон. Они не помогали людям,. Некоторые подходили и говорили давайте мы вас заберём, потому что вам теперь негде жить.

Зараз же в квартирі Пащенко знову вирує життя. Чоловік пенсіонерки Микола розповідає, їх як і всіх інших мешканців постраждалого будинку не залишили з бідою наодинці. Будинок відновили, квартири капітально відремонтували. Навіть не чекаючи, коли прийдуть гроші з державної скарбниці.

-Хорошо, все хорошо сделано!

Намагання якомога швидше повернути людей у рідні квартири оцінили в Кабінеті Міністрів. Нещодавно з держбюджету прийшли гроші на відновлення будинку – майже сім з половиною мільйонів гривень. Фінанси частково підуть на компенсацію підрядникам за вже виконанні роботи. Тепер же в планах міста – з весни почати благоустрій прилеглої до будинку території. Щоб про жахливий вибух шістнадцятого грудня тут більше нічого не нагадувало.

Ігор Бескровний