Майже половина ліжок для хворих на COVID-19 забезпечені киснем – МОЗ

26.11.2020 13:07   -
Автор:
Кількість захворілих на COVID-19 в Україні зростає, але у профільному міністерстві як і раніше стверджують, що ситуація під контролем. Наразі, кажуть, не все ідеально і в тих чи інших регіонах виникають проблеми з госпіталізацією хворих і забезпечення їх киснем, але заспокоюють, мовляв ситуація ще не критична. Тожі звертаються до українців з проханням не панікувати і з розумінням ставитися до введеного в країні карантину "вихідного дня".  
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Якщо подивитися на загальну картину по країні, то в нас на сьогоднішній день вже відведено під лікування хворих на COVID-19 – 57446 ліжок, з яких забезпечено киснем 27482 ліжка і вільних 13653 – це ті данні, які ми кожного дня збираємо з кожної лікарні, яка включена під лікування хворих з COVID-19 . Ще раз хочу підкреслити, ми знаємо про всі проблеми, які в нас виникають. Ми говоримо відверто, так в нас є проблеми, дуже напружена ситуація, але ми чітко знаємо, як ми в найближчий термін вирішимо цю проблематику.
 
У МОЗ кажуть, якщо не спрацює карантин "вихідного дня", на який урядовці покладають великі сподівання стосовно зниження рівня захворюванності коронавірусом, то в країні таки введуть повний локдаун, хоча дату ніхто не називає. Основним критерієм, що визначить буде він чи ні – є кількість інфікованих і заповненість ліжок, відведених для їхнього лікування. На сьогодні встановлена цифра, при якій обіцяють запровадити  жорсткі обмеження це 30 тисяч нових випадків COVID-19 за добу. Наразі локдауну можна було б очікувати вже і сьогодні, бо раніше цей показник становив 15 тисяч. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Сьоодні ми побачили черговий антирекорд – 15331 людина, яка захворіла за минулу добу на COVID-19. Всі ми розуміємо, що поки не буде ефективних ліків або вакцин в доступі, ми будемо програвати в цій боротьбі з COVID. І в чергове звертаюсь до вас шановні українці, дуже важливо виконувати правила, це знижує ризик інфікування. Одже, дотримуйтесь правил, встановлених в нашій країні, уникайте масового скупчення людей, просто користуйтесь маскою.
 
Проте жодної дати щодо введення жорсткого карантину зараз немає, зазначив прем"єр-міністр України. А от українські вчені, які займаються математичним моделюванням проблем пов"язаних з епідемією коронавирусу, вважають що виходячи з темпів приросту захворювання 30 тисяч захворілих на добу слід очікувати вже на прикінці грудня.