Майже 300 снарядів часів Великої Вітчизняної війни знайшли на Харківщині

14.05.2013 17:30   -
Автор:

Ігор Бескровний кореспондент

– 293 артзнаряди та 2 авіабомби – така вибухонебезпечна знахідка часів Великої Вітчизняної віфни була знайдена військовими за 140 кілометрів від Перщої столиці у Великобурлукському районі. Знаходилися знаряди у лісосмузі неподадалік від залізничної колії. Вони ховалися на глибині двох метрів.

За розповідями місцевих мешканців швидше за все саме на цьому місці під час війни німці розбомбили радянський ешелон зі снарядами, що прямував до фронту. Сапери того часу зібрали снаряди і влаштували тимчасове сховище. І чомусь забули про нього. Таке сховище булу не єдине у цьому місці торік – на протилежній стороні біля цих саме залізничних шляхів вже знаходили півтисячі снарядів. Знахідка 2013-го хоч по кількості майже вдвое менша, але не менш небезпечна.

В'ячеслав Цудзевич начальник служби загороджень 36-го загону державної спеціальної служби транспорту

-Общая масса найденных боеприпасов составляет около 5 тонн в тротиловом еквиваленте 730 килограмм. Радиус разлёта до 2-х километров. При движении подвижного состава может нанести значительные повреждения и ущерб техники и населению.

Щоб знайти небезпечні пам"ятки війни сапери використовують спеціальну техніку. І кожного разу сподіваються, що вона їх не підведе, бо як відомо сапер помиляється всього один раз.  

В'ячеслав Вельмицький інструктор, начальник складу

-Очистку местности от взрывоопасных предметов мы проводим с помощью миноискателей МП-2. Очистка ведётся ячейковым способом сапёрами (звенит миноискатель). Вот нашли предположительно метпллический предмет. Щупом прокалываем землю – дополнительно узнаём приблизительные размеры. Рвзмеры узнали, потом аккуратно расчищаем и вот находим взрыватель.

Всі знайдені цього разу снаряди сапери відвозять на спеціальний полігон. І готують до підриву. Головне правило дотримання техніки безпеки. Бо з вибухівкою не жартують. Ось так виглядає вибух двох сто кілограмових авіабомб. Від ударної хвилі здригається навіть відеокамера.

Свіжо розкидана земля і осколки від авіабомби – ось все що залишилося від п"яти тон боєприпасів. Сапери кажуть, скільки ще залишилося на території Харківщини небезпечних згадок про часи Великої Вітчизняної – тільки Богу відомо. Але сподіваються – настане час коли останній снаряд другої світової все ж таки буде знешкоджено.

Ігор Бескровний