Майже 160 комп’ютерних томографів надійдуть в українські лікарні до кінця року – МОЗ

19.11.2020 12:06   -
Автор:
Пандемія COVID-19 визначила найбільш проблемні місця у медичній галузі. І як зазначають у Мінохорони здоров'я, проблема не тільки в облаштуванні ліжок для коронавірусних пацієнтів і оснащенні їх киснем, медзаклади потребують і сучасної техніки в достатній кількості, зокрема діагностичної, такої як комп'ютерні томографи. На їх закупівлю було витрачено понад 2 мільярди гривень і перша партія апаратів найближчим часом поповнить матеріальн базу українських лікарень, більшість з яких вже провела відповідні роботи з підготовки приміщень для встановлення техніки. 
 
Світлана Шаталова.заступниця міністра охорони здоров'я України 
 
Відносно до тих запитів формування потреби, які надавали лікарні, ми зібрали цю потребу і всі запити лікарень були враховані. Тепер ми дуже очікуємо на звіт про завершення будівництва, ремонт, переобладнання і встановлення комп'ютерних томографів. Обладнання готове. Вже дуже скоро перші 48 комп'ютерних томографів поїдуть в області. Та мені хотілось би, щоби насправді вже через кілька днів поїхали всі 161.
 
А між тим коронавірус продовжує випробувати на міцність і українців, і всю медичну систему. За минулу добу кількість вперше інфікованих збільшилась і сягла понад 13 тисяч, зареєстровано 257 летальних випадків.   
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Зараз як ніколи дуже важливо боротися з ним в т.ч. і протиепідемічними заходами. Щоби побороти вірус, щоби він не знищив нас, бо зараз, виходячи з цифр, ми йому поки навпаки програєм. Я розумію, що карантин "вихідного дня" не подабається всім нам. Я розумію наших підприємців, які працюють в сфері обслуговування, але я впевнений, що наш економічний блок запропонує дієві механізми компенсації у зв"язку з втратами, які вони несуть в карантин "вихідного дня". 
 
Остаточний варіант законопроект з програмою підтримки малого і середнього бізнесу, який постраждав від карантинних обмежень через пандемію, прем"єр-міністр пообіцяв представити вже наступного тижня. А у МОЗ тим часом сподіваються, що новий карантин "вихідного дня" таки покаже свою ефективність, мета – зупинити рівень захворюванності на показнику 12 тисяч на добу. Але зараз про це, кажуть, говорити зарано, висновки можна буде робити тільки близько за тиждень.