Маєш собаку – прибирай за нею

08.12.2012 18:36   -
Автор:

Юлія Шаповалова директор КП "Центр поводження з тваринами"

-Хочется сказать, что городскими правилами содержания домашних животных с 2007 года закреплена обязанность убирать за своими домашними животными и екскременты это лестничные площадки, детские площадки и другие общественные места.

Правила існують – результату обмаль. Тож несумлінних власників домашніх тварин, які забруднюють вулиці міста, планують карати гривнею. Подібну практику українські законодавці хочуть перейняти у своїх європейських колег. Кажуть, для всього цивілізованого світу, це вже давно норма. Собака справила потребу у громадському місці – будь ласкавий прибери за нею. Інакше штраф. В Австрії, говорить Юлія Шаповалова, він складає 39 євро, в Велекобрітанії ще більше – 50 фунтів стерлінгів. В Україні поки пропонують обмежити покарання у розмірі: від 17 до 51 гривні. Гроші невіликі, кажуть експерти, але і вони можуть стати для власників собак стимулом задуматися про чистоту на вулиці.

Ірина домогосподарка

-Я за чистоту, хочу чтобы было чисто и считаю если если наши граждане не способны делать это без штрафа, ухаживать за своими животными, то штрафы это хороший вариант.

Валентина Іванівна пенсіонерка

-Я считаю, что нормально, надо ухаживать за своими животными и убирать. Это всё так и должно быть.

Катерина домогосподарка

-Я житель села, у меня собака во дворе гадит, я за ней убираю. Вот так вот, а за городских собак. Ну вообще-то должны, я считаю должны. За границей как делается, если собака там… я думаю, что там убирают.

Олександр водій

-Я считаю, что это правильно. Потому что для этого должны быть отделённые места для выгула собак, ну и там пускай выгуливают.

І такі місця у Харкові існують, при чому, кажуть комунальники, вони є у кожному районі. Наразі  у місті їх близько двохсот. Всі вони позначені відповідними табличками.

Наталія Матвіївна пенсіонерка

-Ну наверное у нас воспитание такое, наверное просто мы к этому не привыкли. Ведь это не только за собакой не следят, а мы можем покушать и тут же выкинуть.

Наталія психолог

-А как они будут следить за этим? Это будут отдельные милиционеры, которые будут ходить и штрафовать. Это мне кажется это всё ещё до конца не продумано у нас. Если это будет работать, то это будет хорошо. А если это будет как у нас обычно, то это плохо.

Згідно законопроекту складати протоколи на несумлінних власників зможуть не тільки правоохоронці, а і уповноважені працівники  "Жилкомсервіса" та комунального підприємства "Центру поводження з тваринами".  Суму штрафу призначатимуть на профільній комісії.  Справу злісних порушників, передаватимуть до суду. Який може ухвалити рішення про конфіскацію тварини у господаря. Будуть боротися і з тими власниками тварин, які, вирішать переховуватися від контролерів, випускаючи своїх вихованців гуляти самостійно.

Юлія Шаповалова директор КП "Центр поводження з тваринами"

-Ну такая собака просто будет отловлена городской службой отлова и хозяин, чтобы забрать свою собаку домой приедет и будет должен оплатить компенсацию по отлову собаки, доставки её в ветучереждения и за каждый день передержки. Поэтому это будет хорошим уроком для тех, кто таким образом выгуливает своих собак.

Тетяна Медова собаківник зі стажем. У неї три пітбуля. Жінка каже, законопроект – річ потрібна. Адже собака такий же член сім'ї, і за нею потрібно прибирати.

Тетяна Медова заводчик пітбулів

-Обычный целофановый пакет, который намотанный на бабинку для мусора самый маленький берёш с собой и если собака сделала в неположенном месте ты надеваеш его на руку, берёш, выворачиваеш и выбрасываеш, ты остаешся чистым и ни к чему не притрагиваешся и чистая территория остаётся вот и всё. Ну не брезгливо ли это? Ну мне нет, мне брезгливо когда вот человек плюёт, а я гуляю с собакой, а собока стала в плевок. Вот это брезгливо.

Таких собаківників, як Тетяна Медова одиниці, каже молода матуся Валерія. Вона зі своїм дворічним сином Микитою щодня йдуть на дитячий майданчик немов на мінне поле. Розповідає, хатні собаки гуляють навіть у пісочницях, там же залишають свої екскременти. А поряд діти.

Валерія молода матуся

-С одной стороны это опасно, а с другой строны они всё могут подобрать, взять это в рот. Очень неприятно – отмываться приходится, ну запах, ну как ещё.

Валерія наполягає, собаківники повинні відповідати за тих, кого приручили. Тієї ж думки і двірник Ніна Петрівна. Каже, що не день, то нові купи. А просити собачників це прибрати буває небезпечно.

Ніна Петрівна двірник

-Вы представляете сколько мы здесь убираем, стараемся… Но когда зделаеш замечание хозяину этой собаки "Зачем? Здесь же дети играют. А мы стараемся, чтобы здесь было чисто" то они неадакватно на это отвечают на это с такой… обострением.

Комунальники сподіваються, що з прийняттям закону, який затвердить нові правила вигулу тварин  – власники чотирилапих стануть більш відповідально ставитися до своїх обов’язків. І згодом в Україні прибирання на вулиці за домашніми тваринами стане такою ж нормою, як нашийники чи сезонне щеплення.