Люди на инвалидных колясках уже летом станут полноправными участниками дорожного движения

16.12.2019 15:10   -
Автор:
Президент підписав закон про безпеку руху людей, які пересуваються на колісних кріслах і який передбачає їхні основні права та обов"язки. Тепер тротуарами, пішохідними чи велосипедними доріжками люди з інвалідністю можуть рухатися зі швидкістю пішохода. А при перетинанні проїжджої частини дороги по позначених переходах перевагу мають саме вони. Що ж до обов"язків, то рухатись по краю дороги, вулиці чи по узбіччі такі особи повинні в напрямку руху транспортних засобів по правій крайній смузі. Поворот ліворуч або розворот дозволяються лише там, де є одна смуга для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. 
 
Закон наближує до європейських стандартів відносини у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху. Відповідно до Європейської угоди (Женева, 1971), що доповнює Конвенцію про дорожній рух, до пішоходів прирівнюються особи, які переміщуються в інвалідних візках, що приводяться в рух ними самими або що рухаються зі швидкістю пішохода. Водночас такі люди мають право у будь-якому разі рухатися по проїжджій частині дороги. 
 
При цьому в документі зазначається, що використовувати слід тільки технічно справні та належним чином обладнані колісні крісла, зокрема зовнішніми світловідбиваючими пристроями, на них не дозволяється перевозити вантажі, пасажирів та буксирувати причепи і безумовно дотримуватися загальних правила дорожнього руху. Закон набуде чинності за півроку, він запрацює з середини червня.