Лікарняні в Україні: що зміниться з 1 січня 2023 року

26.09.2022 14:50   -

З першого січня 2023 року виплачувати лікарняні буде Пенсійний фонд, повідомили у Мінсоцполітики. Як пояснили у відомстві, Фонд соціального страхування передав усі повноваження щодо державних виплат Пенсійному фонду.

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
З 1 січня 2023 року всі повноваження щодо соціальних виплат, визначених відповідно до законодавства, є завданням Пенсійного фонду. Лікарняні стануть першими після пенсій виплатами, які будуть оцифровані.

Також Пенсійний Фонд візьме на собі всю відповідальність за одноразову компенсацію та системну щомісячну компенсацію людині за втрату здоров’я на виробництві.


У міністерстві пояснили, чому було прийнято таке рішення. Всі фонди соціального страхування наповнюються з єдиного внеску, що становить 22% від заробітних плат. Розщеплення цих відсотків між фондами відбувалося щорічно Кабміном. Відсотки на розподіл визначалися приблизно. Це було свідоме рішення зробити два фонди бездефіцитними, тобто повністю покривати всі їхні потреби.

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
А один фонд, пенсійний, по суті, штучно робили дефіцитним, тому що в нього було простіше додавати державні гроші. Тому, якби ми рівними частинами розподіляли ЄСВ між усіма фондами, очевидно, що в кожному з цих фондів також не вистачало б грошей елементарно за системою. Тому ми додавали державні кошти до кожної системи, особливо минулого та позаминулого року.

І цього року Міністерству також треба буде додавати державні кошти до Фонду соціального страхування, щоб погасити наявну заборгованість по лікарняних. А вже з 2023 українці отримуватимуть лікарняні у Пенсійному фонді.