Курсы по подготовке глав ОСМД

19.03.2012 21:25   -
Автор:

Стати господарем у власному будинку хочуть все більше харків"ян. Ці люди -тому підтвердження. Сьогодні вони прийшли дізнатися детальніше що представляє собою ОСББ і як правильно керувати будівлею з такою формою власності.

Это очень актуальная тема, мало очень информации и людям нужна эта информация и вот поэтому я пришла, чтобы самой понять и людям рассказать, которые со мной рядом живут

Замислитися над зміною форми власності будинку людей передусім спонукають комунальні негаразди. Діряві дахи, неохайні під"їзди і старі комунікації.   

Татьяна  потенційний голова ОСББ
У нас еще отопление в стенах, а так как трубы  вот такая беда, то не понимают, что с этим отоплением в стенах с ним делать

Тільки об"єднавшись в ОСББ, кажуть мешканці будинків, вони зможуть вирішити ці проблеми і навести лад у власних домівках. Людмила в цьому впевнена. Жінка вже сім років керує гуртожитком, який після ліквідації шкіряного заводу став нічийним – і мешканці весь цей час його утримували самостійно. Тепер ще й хочуть стати його балансоутримувачами.      

Людмила потенційний голова ОСББ
Сами договора там заключали, там по воде, по канализации, по теплу, то есть сами, сами , сами себя обслуживали

Переваги від створення ОСББ – наявні, кажуть і в Департаменті житлового господарства. Люди, окрім того, що самі формують собі тариф на квартплату і самі розпоряджаються зібраними коштами – заручені ще й на фінансовою підтримкою міста. Всі капітальні чи поточні ремонти співфінансуються – вісімдесят відсотків затрат компенсує міський бюджет, решта -мешканці. А з минулого року новачкам ОСББ взагалі прерогатива.       

Роман Нехорошков директор Департаменту житлового господарства
 В прошлом году было принято решение на исполкоме городского совета о том, что в тех домах где у нас создаются ОСМД  мы выделяем на проведение так называемого первого ремонта не менее 50 тысяч гривен

До створення ОСББ заохочує і держава. Наразі на підпис президенту України відданий законопроект, точніше зміни до нього, які дозволять співвласникам об"єднань отримувати у власність нежитлові приміщення будинку, опорні конструкції, електричне, сантехнічне, механічне обладнання і прибудинкову територію. А щоб керувати усім цим було легше – голів ОСББ навчають. У місті вже кілька років працюють безкоштовні курси. З тридцяти присутніх сьогодні  на них запишуть половину.
 

Роман Нехорошков директор Департаменту житлового господарства
Будет отобрано порядка, я думаю, 20 человек

Критерії відбору – прості. До уваги передусім береться стан будинку, який хочуть взяти мешканці на баланс і готовність самих людей до зміни форми власності будівлі, в якій живуть.

Олена Мітясова, Євген Дроботов, Харьковскіє Ізвєстія.