Курсанты-артиллеристы прошли “боевое крещение” на Чугевском полигоне

25.07.2015 18:24   -
Автор:

Чугуєвський полігон. Сьогодні тут бойове хрещення проходять бакалаври одного з харківських ВИШів. Після двох років військової кафедри хлопці складають останній іспит, щоб отримати звання артилериста.

В'ячеслав Аксьонов доцент кафедри військової підготовки офіцерів запасу НТУ "ХПІ"

Студенты практически выполняют задачу 1А курса подготовки стрельб – это стрельба прямой наводкой по неподвижной цели. Стрельба производится из противотанковой пушки МТ-12. Уникальность в том, что мы, артиллеристы, не случайно ее называем снайперской винтовкой. Куда прицелился, туда и летит снаряд
.

Павло Чаркін курсант-артилерист

У нас були учбові цілі. Ми їх найменували "танк в окопі", "БТР", танк просто. Приблизні відстані 600, 800, 850 метрів.

Юлія Чорна кореспондент

Вперше у своєму житті ці майбутні офіцери запасу стріляють справжніми бойовими снарядами. Ось таки важить близько 40 кілограмів. Після пострілу він розвиває швидкість до 1000 метрів за секунду.

Для того, щоб стати справжнім командиром артилеристської батареї, курсантам необхідно пройти всі посади в розрахунку – виконати обов"язки навідника, снарядного, заряджаючого та командира гармати.

Павло Чаркін курсант-артилерист

Я був і командиром, і навідником. Це дуже важливо. Бо ти повинен знати, за що відповідає кожен номер. Бо від цього залежить життя.

Данило Завадський курсант-артилерист

Сложного нет. Есть просто тяжелая работа и нетяжелая. Тяжелая, понятно, – подносить снаряды, заряжать. Более легкая руководить. Естественно, некоторая работа требует физического труда, некоторая умственной.

Цих курсантів на артилеристів навчали не дарма. Всі вони мають необхідні для цієї військової спеціалізації знання та навички. Добре знають математику та тригонометрію. За тим, як юнаки виконують поставлені перед ними завдання, спостерігають досвідчені вояки – артилеристи з передової.

"Іванич" командир взводу 92-ої  артилерійської бригади

Совсем молодые, но я вижу, что они с энтузиазмом учатся и пытаются артиллеристское дело, так сказать, узнать. Острая нехватка, не острая, но артиллеристы нужны. Потому что артиллерия выполняет основные боевые задачи именно в зоне АТО.

Та про Донбас цим хлопцям ще думати зарано. Попереду в них ще 5-й курс навчання в університеті. Поки ж, на Чугуївському полігоні, лише кільком курсантам не вдалося одним снарядом вразити ціль. Всі інші з поставленою задачею впоралися.

Та вони тут саме для того, щоб навчатися. Тож якщо і були невелички помилки, майбутні артилеристи сильно не переймаються. Тим паче запам"ятають на все життя емоції від того, що техніка, з якої стріляли, була на передовій.

Павло Чаркін курсант-артилерист

Потрібно зробити коректуру та ще раз попасть. Це словами не передати. Я вам справді говорю. Це такі враження, які щоб зрозуміти, необхідно спробувати.

Коли всі задачі виконали, саме час для давньої артилеристської традиції. Хлопці один одному вимазують облицця сажею зі снарядів. Кажуть, на вдачу.