Курс доллара продолжает падать: с чем это связано?

20.09.2019 15:43   -
Автор:
Курс гривні до долару подолав позначку у 25 в бік зменшення.  Останній раз такі коливання траплялися у січні 2016 року. Експерти зауважують, зниження трапилося не влітку, а саме восени. Тож це говорить про те, що сезоні коливання більше не впливають на гривню, як раніше. Голова Нацбанку Яків Смолій вважає, що цей фактор поступово втрачатиме актуальність та вплив на валютний ринок.
 
Яків Смолій голова Національного банку України
 
Раніше ми спостерігали так звані сезонні коливання. Наприклад, коли аграрії зібрали врожай, але ніде було його зберігати, вони намагалися швидко продати, валютна виручка заходила в країну і, відповідно, йшло зміцнення гривні. А перед Новим роком імпортери завозили товар, відповідно, був підвищений попит на валюту, і ціна за долар піднімалася. Але зараз бізнес вже став пристосовуватися до режиму гнучкого курсоутворення, розуміючи, що сезонні коливання можуть йому нашкодити. І з минулого року ми бачимо, що сезонність стала зникати. Піврічна сезонність також отримає згладжування. Звичайно, важко сказати, як себе поведе бізнес, світова економіка. Від цього теж багато що залежить. Але в цілому фактор сезонності все менше впливатиме на курс.
 
Та на саме посилення гривні вплинуло ще кілька факторів – облігації та їхній продаж іноземним компаніям та фізособам. Є і ще одна причина. Експерти зазначають, низький курс долара та євро до української гривні обумовлює надлишок іноземної валюти в країні. У чималій мірі це тратилося через заробітчан. 
 
Тарас Козак економічний експерт
 
Долари та євро потрапляють в країну, тут родичі трудових мігрантів змінюють їх на гривню, щоб витрачати на життя, і, таким чином, валюти стає все більше. У минулому році обсяг грошових переказів від трудових мігрантів оцінювали в 15 млрд доларів, а в цьому році, напевно, буде ще більше.
 
Варто зауважити, що обсяг надходження в країну валюти від трудових мігрантів обчислюється дуже приблизно, оскільки офіційним шляхом сюди потрапляє лише невелика частина зароблених за кордоном грошей. Тому, наприклад, за минулий рік НБУ нарахував грошових переказів на 9 мільярдів доларів, міжнародна організація з міграції – 12 мільярдів, а Світовий банк – понад 14 мільярдів.