Культура пассажирских перевозок – на контроле

26.07.2012 18:07   -
Автор:

Двадцять вісім ДТП за участі пасажирських автобусів, семеро загиблих. І це лише за останні півроку. Таку сумну статистику дають у державтоінспекції.

Останній випадок стався на перетині вулиць Роганської та Грицевця. Маршрутка зіткнулася із автоцистерною. Дві людини загинули на місці, шістнадцять опинилося у лікарні. Винуватий – водій автоцистерни. Але у будь-якої ситуації людина, яка сидить за кермом  пасажирського транспорту має бути на чеку. А для цього перевізники мають турбуватися про режим роботи своїх співробітників. Часто так трапляється, що водії виходять на маршрут без перепочинку.

Антон Новіков, начальник управління транспорту та зв'язку Харківської облдержадміністрації:

-Человек не машина, водитель. У него есть время нахождения за рулём, когда он может сконцентрировать внимание, и есть время когда, когда ему положено отдохнуть . А это называется режим труда и отдыха.

В результаті – ослаблена концентрація і безліч порушень.

Євген Федорчук ,начальник управління Укртрансінспекції в Харківській області:

-Это нарушения водителями ПДД, превышение скорости движения, нарушения правил остановки автобуса во время высадки пасажиров.

Чимало скарг на водіїв отримують у мерії і  від пільговиків. Фахівці департаменту під час наради наочно демонструють, як були зафіксовані грубощі, відмови від перевезення та навіть ігнорування деяких зупинок, якщо там стоять лише пенсіонери. У результаті вже звільнено сто вісімдесят несумлінних водіїв.

Сергій Дульфан ,директор Департаменту транспорту і зв'язку:

-Если кто-то думает, что мы ставим остановочные павильйоны для того, чтобы было красиво – нет. Мы их ставим там, где люди просят, чтобы можно было укрытся от непогоды, от солнца и т.д. Либо ваши водители будут останавливаться там, где стоит табличка: остановки. Либо они не будут вашими водителями.

Аби змінити ситуацію, у Харкові та області фахівці укртрансінспекції періодично проводитимуть ревізію усіх перевізників: починаючи від того, як перевіряють автотранспорт перед випуском на маршрут і до дотримання усіх законодавчих норм і правил під час руху. За кожне порушення – штраф чи-то позбавлення ліцензії. Займуться і перевихованням водіїв. Вже відкрити у місті курси перепідготовки. Перші дев*ятеро шоферів вже сіли за парти.

Олена Завгородня Євген Карпенко Харьковские Известия