Кроки виконання закону про екстренну та медичну допомогу на Слобожанщині

30.01.2013 17:08   -
Автор:

-Алло, центр екстренной и медицинской помощи Дергачёвского района слушает.

Від дзвінка до дзвінка. Так щодня проходить зміна Зінаїди Новосьолової. Вона працює фельдшером диспетчерського центру, що в Дергачах. Завдання жінки – прийняти виклик від хворого, внести його в базу комп'ютера і передати повідомлення тій бригаді швидкої допомоги, яка найближче територіально до пацієнта. Вже третій рік, каже жінка, як вони працюють за сучасними технологіями – за допомогою супутникового зв'язку. Раніше -було набагато складніше, адже дізнатися де машина і чи доїхала вона до хворого було не так вже і просто.

Зінаїда Новосьолова фельдшер з прийому викликів

-Ну раньше были рации, они не везде брали и радиус расстояния – это было невозможно. И мы машин не видели где они находятся. Мы только могли знать по приезду или по контактному телефону с больным.

Тепер все видно на карті.

Ігор Бескровний кореспондент

-А ось це система супутникової навігації. Завдякі якій можна визначити точне місце знаходження будь-якої карети швидкої. Все працює дуже просто – ось з цього GPS – передавача сигнал потрапляє на супутник, а звідти в диспетчерську.

Вже з квітня всі виклики від мешканців усіх регіонів Харківської області будуть надходити у центральну регіональну диспетчерську. А звідти повідомлення моментально надходить до районних.

-Улица Зелёная, 17 кв.8. Больная без сознания – приняли. Поехали!

У планах з виконання закону про екстренну меддопомоги і продовження  оновлення автопарку. Цьогоріч він має поповнитися півсотнею сучасних карет швидкої.

Богдан Федак головний лікар Харківської обласної клінічної лікарні та Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф

-Дано розпорядження прем"єр-міністром Азаровим по придбанню в цьому році 1000 одиниць по Україні. Вони будуть розподілятися равномірно по кількості населення між регіонами, і маємо велику надію до кінця року отримаємо певну кількість автотранспорту, якою ми можемо замінити більшу частину транспорту – в першу чергу в сільській місцевості.

Продумали на Слобожанщині і ситуацію з медикаментами. Тепер, за новим законом, приїжджаючи на виклик медперсонал повинен надати допомогу хворому за протоколом.

Тетяна Кругова старший фельдшер центру екстреної і медичної допомоги

-В каждой бригаде у нас есть вот такие укладки для оказания помощи. В них есть большой ассортимент медикаментов – имеются сердечные препараты, спазмалитики. Что должно быть по протоколам – всё у нас есть . Есть системы для переливания крови, растворы, перевязочный материал. Глюкометры, по которым мы можем определить колличество сахара в крови больного.

Тобто приїхавши на виклик і поставивши діагноз медики дають хворому медикаменти та роблять ін"єкції згідно протоколу.  Потрібних ліків, переконують чиновники, вистачає. Цьогоріч на закупівлю медикаментів закладено 19 мільйонів гривень. Така субвенція з держбюджету. Остаточно освоїти стандарти надання допомоги за євростандартами медики регіону мають за півроку.

Ігор Бескровний