Кризисный центр помощи пострадавшим от домашнего насилия в Харькове станет круглосуточным

23.09.2019 13:43   -
Автор:
Про проблему домашнього насильства зазвичай не прийнято говорити. Та за сумною статистикою від нього потерпають майже два мільйони українок. Щомісяція до Денного центру соціально-психологічної реабілітації у Харкові звертаються від 30 до 50 жінок. Посол фонду ООН в галузі народонаселенні в Україні Маша Єфросиніна наголошує: фізичне насильство починається з психологічного.
 
Маша Єфросиніна Почесний Посол Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні
 
Я каждый раз, когда говорю женщинам, что если тебе в один прекрасный день твой партнер, мужчина, любимый человек сказал, что ты как-то не так оделась, тебе нельзя выйти на улицу, ты не можешь пойти с подругами в бар выпить чаю и провести чей-то день рождения – это уже сигналы о психологическом насилии. И вы бы видели, как расширяются глаза у большинства женщин, потому что они в общем-то считали тоже это нормой. Психологическое насилие – это начало трагедии в жизни женщины. 
 
У Харкові до цієї проблеми підходять комплексно та під патронатом Харківського міського голови формують цілу систему боротьби із насиллям у сім"ї. У місті створений притулок на 10 ліжко-місць, де жінки можуть перебувати від одного тижня до трьох місяців та Денний центр «Розірви коло». 
 
Ірина Краснолобова керівник КЗ "Центр надання допомоги постраждалим від насильства в сім'ї"
 
Первая задача приюта – это предоставление безопасного места пребывания. Это основная задача приюта. Так же на приюте можно получить помощь социального работника и психолога. Дневной центр, в котором мы сейчас находимся, он, конечно, более функциональный, потому что здесь можно получить кризисное вмешательство и кризисную помощь в ночное время. Здесь можно получить помощь психолога, помощь социального работника, помощь юриста. И это все сделать на базе одного помещения.
 
У мерії зазначають, що боротьба з домашнім насильством потребує злагодженої роботи міської влади з національною полицією, центрами охорони здоров"я, соціальними службами, а також співпрацю з міжнародними організаціями. 
 
Ольга Чичина депутат Харківської міської ради
 
Зараз ми бачимо дуже великий попит серед жінок, які звертаються до нас за психологічною допомогою. Це можуть бути або сусіди, або жінки, або діти, які до нас звертаються. І саме головне, що в нас з'явився цей кризовий центр соціально-психологічної реабілітації "Розірви коло", де ми зараз знаходимося. І це пілотний проект від фонду народонаселення ООН. І вже в жовтні на наступній сесії міської ради ми приймаємо до комунальної власності цей кризовий центр і в нас буде вже комплексна інфраструктура.
 
Ольга Чичина наголосила, що важливо надавати саме екстренну допомогу. Для цього у Харкові вже чотири роки працюють мобільні бригади, які можуть забрати постраждалих з дому, офісу, вулиці, надати первинну психологічну допомогу і доставити до органів охорони здоров'я, поліції, денного центру та інших соціальних служб. Крім того, завпроваджений пілотний проект «Поліна»: на випадки насильства виїжджають правоохоронці та представники ювенальної превенції. До того ж, у місті створена Координаційна рада з питань сім"ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, протидії торгівлі людьми. 
 
Маша Єфросиніна Почесний Посол Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні
 
Я без преувеличения впечатлена тем, что в Харькове проблему сегодня решают многофункционально. Что одновременно в Харькове готовы к решению разноформатных проблем. Женщины с детьми будут отправлены в центр, где помогают мамам с детьми. Детей, которых изъяли из семей в силу каких-то страшных потрясений и применения насилия – их определяют в реабилитационные центры для детей. Поэтому Харьков для меня в этом отношении, конечно, абсолютный лидер. 
 
Харків'яни, які постраждали від насильства, можуть звертатися по допомогу за телефоном (093) 303-03-53 – Денний центр соціально-психологічної реабілітації "Розірви коло".