Крещение Господне: основные традиции праздника

17.01.2020 15:08   -
Автор:
Свято Водохреща або Хрещення Господнє налічує безліч традицій і звичаїв, яких християни дотримуються споконвіку. Одні з головних стосуються і їжі у цей день. Згідно церковного статуту, напередодні ввечері слід дотримуватись одноденного посту, який передбачає лише один прийом їжі, і мінімум води. А ось з появою першої зірки піст припиняється і вся сім'я сідає за святковий стіл, де обов'язково повинна бути кутя. Але починати трапезу потрібно не з неї, а зі склянки освяченої води. За повір'ям, на це свято вона має особливі, в тому числі і лікувальні властивості. А від алкогольних напоїв у Водохресний святвечір краще взагалі відмовитися. Ну а кутя у свято повинна бути скромною і бажано з рису. Також дозволені пісний борщ, пиріжки, вареники та компот із сухофруктів. Втім страв може бути і більше, головне щоб їх було непарна кількість – наприклад 7 або 9. Але існує в це християнське свято і ряд заборон, які не можна порушувати. 
 
На свято Водохреща не можна сваритися ні з ким, інакше можна осквернити воду. 
 
Неприпустимі будь-які сварки і лайки або гнів на родичів і друзів.
 
Не можна прати, полоскати, та й в цілому займатися фізичною працею і справами по дому. Не можна шити, вишивати, в'язати.
 
Не можна плакати в свято, інакше є ризик лити сльози і до наступного року.
 
Заборонено розпускати плітки, злословити, заподіювати біль і підлості: вважається, що весь негатив повернеться в потрійному розмірі.
 
Не варто приймати спиртне, особливо перед зануренням в ополонку.
 
А ще, кажуть, у водохресну ніч відкриваються небеса до прохань людей і якщо про щось помолитися, то прохання обов’язково здійсниться. Вже після Водохреща люди починають готуватись до найсуворішого Великого Посту, мета якого духовна підготовка християнина до Пасхи. У цьому році піст починається 2 березня і закінчується 18 квітня.