Крещение – 2018: как лучше подойти к обряду купания и кому этого делать нельзя?

18.01.2018 13:27   -
Автор:
По місту та області дев'ятнадцятого січня у місцях, що офіційно визначені для купання, чергуватимуть півтисячі рятувальників. У наймасовіших – встановили пости. Всього їх буде сто п'ять. Проте до обряду купання в ополонці, зазначають надзвичайники, слід підходити обережно.
 
Сергій Колосовський начальник управління запобігання надзвичайних ситуацій 
 
Все видите какая погода, она не способствует становлению крепкого льда, сейчас лед менее пяти сантиметров. Это говорит о том, что более, чем одному человеку на лед с дистанцией вокруг пять метров заходить нельзя, избегать обязательно массового скопления на льду. Желательно, чтобы вход в прорубь там, где будет проходить обряд и непосредственно купание, чтобы вход был либо по твердому мосту, либо же просто с берега.
 
Також під час заходу не потрібно нахилятися вперед аби не впасти. Медики все ж радять купатися лише тим, хто здоровий та загартовується, адже це стрес та велике навантаження на організм.  
 
Віктор Забашта директор Центру екстренної медичної допомоги та медицини катастроф 
 
Судини спазмуються, навантаження на серце зросте і виникає ризик погіршення стану. Якщо це ішемічна хвороба серця, це може бути напал стенокардії, або навіть інфаркт, якісь порушення ритму. Якщо це гіпертонічна хвороба в анамнезі, то звичайно це будуть кризи або гостре порушення мозкового кровообігу. Дуже обережно до цього обряду потрібно відноситися людям похилого віку та дітям.
 
Також можуть виникнути проблеми зі здоровям у тих людей, які мають хронічні захворювання. Серед груп ризику – люди з бронхітами, цукровим діабетом, які перенесли вірусні інфекції, мають шкіряні проблеми, та з очима. Не радять вживати алкоголь. Також краще до купання в ополонці за дві-три години не їсти, роздягатися поступово. А вже після занурення – одягти теплий бавовняний одяг та взуття, випити гарячого чаю. Всього по місту та області цього дня чергуватимуть двісті бригад медиків. Тож у разі погіршення самопочуття, підкреслив Віктор Забашта, потрібно одразу викликати швидку.