Кредити банки українцям не спишуть, навіть через війну. Борг треба буде віддавати, але не всім

19.09.2022 16:45   -

Деякі українці сподіваються, що війна спише всі борги, але це далеко не так. Кому все ж таки пробачать кредит – дізнайтеся в матеріалі кореспондентів Харьковских известий.

Банки чудово розуміють, в яких умовах опинилися багато клієнтів, які взяли кредит і перестали сплачувати борг через війну, говорить Андрій Дубас, голова асоціації українських банків.

АНДРІЙ ДУБАС ГОЛОВА АСОЦІАЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ БАНКІВ
Банкіри все одно готові співпрацювати з такими клієнтами, запропонувавши нові умови:
– розробити лояльніші умови погашення
– збільшити термін погашення чи знизити відсотки.

Але закриватимуть іпотечний кредит банки лише в тому разі, якщо житло, яке було в іпотеці, знищено.

Якщо квартира чи будинок були в іпотеці і це житло знищено, то, найімовірніше, банки йтимуть на поступки клієнту та списуватимуть такий кредит. А далі держава має компенсувати ці кошти для банку, пояснює експерт.

А ось злісним боржникам, які й до війни мали проблеми з виплатами, не варто сподіватися на виїзд за кордон, де ніхто не дізнається про їхні борги. Хоча Україна не входить до системи глобального обміну інформацією, в ЄС існує така система.

АНДРІЙ ДУБАС ГОЛОВА АСОЦІАЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ БАНКІВ
Навіть переїхавши в іншу країну, людина залишає за собою свою кредитну історію. Весь світ рухається у бік цифровізації та прозорості, Україна не буде винятком. Тож ваші несплачені зобов’язання можуть створити дуже неприємні історії в майбутньому.

Таким чином платити кредитний борг все одно доведеться. Але все ж таки, за новим законом, є категорія боржників, яких банки і колектори не мають під час воєнного стану турбувати. Стосується це військових та членів їх родин, і теж не всіх. До банківської установи боржник повинен надати наступні документи:

ВИТЯГ ЗІ ЗМІН ДО ЗАКОНУ УКРАЇНИ “ПРО СПОЖИВЧЕ КРЕДИТУВАННЯ”
Документами, якими споживач може підтвердити свою належність до категорії осіб, яких не можна турбувати, є:
-довідка з гербовою печаткою, підписана командиром або особою, яка його заміщує, вона може бути рукописною ;
– посвідчення інваліда війни;
– для членів сімей військовослужбовців, які загинули чи померли, – посвідчення члена сім’ї загиблого;
– для осіб, які перебувають у полоні, осіб, з якими втрачено зв’язок, осіб, зниклих безвісти, для членів сімей військовослужбовців, які зникли безвісти, – інформація, надана державним підприємством, яке виконує функції Національного інформаційного бюро.