Кредитна система в України: що буде з простроченими запозиченнями у 2023 році

08.12.2022 14:35   -

З самого початку війни і до першого липня українські банки не нараховували відсотки за кредитами і не рахували дні прострочки боргу, відповідно пеня для українців не формувалася взагалі. Такі умови діяли для всіх без виключення позичальників, а не лише для тих, хто внаслідок дій російських окупантів втратив нерухомість, автомобіль та речі, котрі були заставним майном. При цьому деякі фінустанови запропонували такі ж умови ще й для мікро-, малого та середнього бізнесу. Щоправда, у Нацбанку одразу попередили, що, мовляв, кредитні канікули – це лише відтермінування погашення боргу, а не його прощення. Але ситуація трохи вийшла з-під контролю.

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Кредитні канікули вкрай негативно позначилися на відсоткових доходах установ, спровокувавши збитковість всієї банківської системи. Доходи банків за січень-березень поточного року склали 70,937 млрд грн, а видатки – 71,097 млрд грн, а з 69-ти платоспроможних банків збитковими було 25 зі збитками на загальну суму 6,01 млрд грн.

А у листопаді НБУ оприлюднив статистику щодо прибутковості і збитковості банківського сектору. Так прибуток склав 7,4 мільярдів гривень порівняно з 51,4 мільярдів гривень за аналогічний період 2021 року; а рентабельність капіталу сектору склала 4,3% порівняно з 32,1% минуло річ; інші показники також значно зменшились у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Натомість, обсяг кредитів, за інформацією НБУ, вже наприкінці березня цього року, складав 1 трильйон гривень. Регулятор звітує, що банки втратили від 50 до 70% грошових потоків за кредитами, а потенційна шкода становила не менше 500 млрд гривень. Все через те, що українці не мають коштів для оплати заборгованості або ж втратили майно, що було заставним для банку, або ж взагалі не виходять на контакт з банком.

Експерти фінансової сфери наголошують, що ситуація залишатиметься складною і наступного року, адже у 2023, як прогнозують фахівці, втрати банківської системи України можуть сягнути 30% довоєнного портфеля, а сума збитків може становити колосальні 400 мільярдів гривень.

В той же час реальна картина з непрацюючими позиками, поки невідома нікому, навіть Нацбанку. А для повної картини регулятору потрібні повні звіти українських банків – а це щонайменше початок 2023-го.