Кредити та депозити без пасток

03.09.2020 13:13   -
Автор:
Кредити по-чесному. Відтепер на сайтах і в рекламі банків повинна бути тільки правдива і актуальна інформація про умови депозитів і кредитів. Мова про їх вартість, способах оплати повних витрат клієнта, санкції в разі невиконання клієнтом умов кредиту. Формат подачі такої інформації контролюватиметься Національним банком України.
 
Ольга Лобайчук начальник управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ 
 
Відносини банку з клієнтом мають бути максимально прозорими, а умови банківських послуг – простими та зрозумілими для споживача. Від цього виграють усі. Клієнт зможе легко порівняти умови різних фінустанов, а банки здобудуть лояльність споживачів та зменшать ризики невиконання умов договорів. Спільно з банками ми забезпечимо прозорість фінансових послуг та орієнтованість на клієнта.
 
Тож, зазначають в НБУ, банки зобов’язані вказувати реальну річну ставку за кредитом, наявність додаткових послуг та їхню вартість, попередження про можливі наслідки у випадку прострочення виплат за кредитом, умови дострокового зняття грошей із депозиту тощо. 
 
Національний банк України
 
Клієнт, зайшовши на вебсайті будь-якого банку, повинен мати змогу завантажити файл у стандартному вигляді з вичерпною інформацією про повну вартість, умови отримання послуги, ризики для себе. Також на вебсайтах банків мають працювати калькулятори для розрахунку витрат за користування споживчим кредитом чи доходів від розміщення коштів на депозит.
 
Крім того у рекламі обов’язково повинні бути вказані основні характеристики послуги. Для кредиту – реальна річна процентна ставка, максимальна сума кредиту та його строк. Для депозиту – річна процентна ставка, строк внеску, валюта та мінімальна сума. За порушення встановлених правил передбачено штрафні санкції від 300 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне порушення.