Кожна п”ята шкільна їдалня в Україні не відповідає санітарним нормам

24.11.2012 19:27   -
Автор:

Матвій 8 років

-Ты где-то там лазил, и сразу на тебя попадают микробы, а если ты садишься за стол сразу, то микробы попадают на еду, а потом в рот.

Харчування для учнів перших-четвертих класів в усіх школах міста безоплатне. А таких дітей у Харкові понад чотири тисячі. З міського гаманця кожного дня витрачається чотири гривні на кожну дитину і п"ять гривень на пільговика. Меню в дітей різноманітне. Та збалансоване. Окремий раціон в малюків, які за станом здоров"я потребують дієтичного харчування.

Ірина Чорномаз директор Харківської спеціалізованої школи № 80

-У них отдельный стол, такие списки есть, фамилии этих деток знают в столовой, знают в классе, для них готовится специально отдельное питание, это паровое всё, проваренное.

Меню складає комунальне підприємство Комбінат дитячого харчування. Він же забезпечує школи продуктами і контролює їхню якість.

Ганна Піковець інженер-технолог КП "Комбінат дитячого харчування"

-Мы контролируем и технологический процесс соблюдения технологий, и соблюдение сроков хранения, правил хранения, товарного соседства. Плюс у нас все столовые наши сертифицированы так сказать, разрешена им работа, совместно с городской сес была проведена ревизия всех школьных столовых по соответствию оборудования, санитрано-технического состояния.

У самих їдальнях також слідкують за якістю продуктів та умовами їхнього зберігання. Усі школи раз на рік планово обходить санстанція.

Валентина Скоровод завідувач ідалні школи № 80

-Мы следим за правильным качеством продукции, когда она к нам поступает, всё у нас идёт с сертификатами, продукцию мы получаем дважды-трижды в неделю. Они должны храниться правильно, как они собственно у нас и хранятся, у нас есть холодильник, морозильные камеры.

А вже приготовлені страви куштує медсестра, яка визначає відповідність технології та термічної обробки. Вона ж бере добові проби їжі.

-Вот у нас сегодня брались пробы, записываю всё то, что берем, здесь у нас обед, здесь у нас завтрак.

У разі отруєнь ці зразки передають санлікарям на аналізи. Та завдяки комбінату харчування, який функціонує у Харкові вже майже три роки, такі випадки зведені до мінімуму. А все тому, що контроль якості розпочинають ще на рівні централізованої заготівлі сировини. Постачальники щороку обираються шляхом тендера, умови якого суворі.

Ганна Піковець інженер-технолог КП "Комбінат дитячого харчування"

-Идут во-первых документы, которые касаются санитарно-технического состояния самого предприятия, его возможностей в производстве , в хранении сырья, в доставке его нам, плюс ценовая политика.

Такий досвід, коли в усіх школах міста забезпеченням продуктами займається одне комунальне підприємство, планують переймати і в області. Аби унеможливити випадки подібні до масового захворювання на дизентирію в Богодухові.