Коронавірус об’єднує та призводить до протестів. Думка експерта

20.11.2020 11:49   -
Автор:
Уряди країн продовжують посилювати карантин, аби запобігти розповсюдженню інфекції, яка лютує в усьому світі. Останніми тижнями вогнищем зараження стала Європа. Зокрема, у Німеччині протягом останньої доби зареєстрували черговий антирекорд – 23648 випадків коронавірусу. Проте людей з незначними симптомами на тест не відправляють, аби важкі хворі швидше отримували результати, повідомили у Інституті Роберта Коха. Протягом місяця у Німеччині діяв так званий "м’який локдаун". Але посилення обмежень викликали хвилю протестів. 
 
Демонстрацію провели біля Бранденбурзьких воріт. Поліція застосувала водомети, оскільки протестуючі ігнорували заклики щодо дотримання дистанції. Загалом затримали понад 100 осіб – учасників демонстрації.
 
Внаслідок сутичок постраждали 9 правоохоронців. Назважаючи на хвилю протестів, депутати Бундестагу і Бундесрату підтримали зміни до закону про захист населення від інфекційних хвороб, який розширює повноваження уряду для боротьби з пандемією коронавірусу. Згідно документу уряди федеральних земель та компетентні органи влади можуть видавати приписи щодо дотримання соціальної дистанції, обмеження на пересування та контактування з іншими людьми, або обмеження для проведення культурних та дозвільних заходів. Експерти вважають, що хвиля протестів може накрити весь континент.
 
Богдан Петренко заступник директора Інституту дослідження екстремізму 
 
Коронавірус об’єднує протест, але не є зрізом тих людей, які протестують. Люди прийшли з різними проблемами, коронавірус лише поглиблює ці питання. Якщо ми говоримо взагалі про протести в Німеччині, то треба розуміти, що це не перші й не останні протести, які викликані карантином. Першими, ймовірно, були протести Black Leaves Matter у США. Все це було завдяки карантину. Карантин став якраз тим приводом і бікфордовим шнуром, який запалив протестні настрої. 
 
Експерт також вважає, що радикальні настрої викликають також можливість закриття кордонів. І, незважаючи на те, що на демонстрацію у Берліні вийшла активна менщість, прогнозувати, коли вщухне хвиля протестів поки що складно.