Коронакриза показала чим загрожує недофінансування медичної системи – МОЗ

18.11.2020 12:32   -
Автор:
Черговий день, черговий сумний рекорд COVID-19, майже 12,5 тисяч нових захворілих і 256 летальних випадків. Ситуація погіршується, зазначають у МОЗ, і нарікають на недосконалість медичної системи, яка зазнає великого навантаження і зараз знаходиться в критичному стані та також потребує реанімації, зокрема достатнього фінансування. Тож у бюджетному запиті на наступний рік МОЗ запропонувало суттєве збільшення коштів до майже 300 мільярдів гривень. 
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Зараз триває бюджетний процес і кошти закладені на медицину, їх недостатньо. Тож маю надію, що народні депутати під час розгляду бюджету в другому читанні, внесуть відповідні правки, які дозволять дійсно профінансувати медицину на тому рівні, якого вона потребує. Хочу підкреслити це наша життєва необхідність, ми зараз всі побачили, що таке недофінансування медицини. 
 
А належне фінансування медичної галузі, зазначає Степанов, це і гідна зарплата лікарів. Каже, початок покладено, відбулось підвищення ставок, нараховуються доплати, але цього вкрай недостатньо. Розмір заробітку міністр озвучує, а от коли саме це відбудеться – ні.   
 
Максим Степанов міністр охорони здоров'я України 
 
Питання зарплат – одне з головних питань, яке взагалі треба піднімати і говорити це постійно поки ця проблема не буде вирішена. Щоби заробтня плата лікаря починалася з 22-25 тисяч гривень, я підкреслюю, не може бути менше, це саме та зарплата справедлива, з якої повинен починитися шлях лікаря в лікарні після інтернатури, так само повинно бути і з медичними сестрами і молодшим медичним персоналом. 
 
А між тим медична система може недорахуватися своїх фахівців, бо українських медиків активно вербують за кордон, обіцяючи і високі зарплати, і гідні умови праці та проживання. Наразі Польща, де через коронавірус катастрофічно не вистачає своїх лікарів, спрощує правила влаштування на роботу медичних працівників з країн поза ЄвроСоюзом. Тому у МОЗ і сподіваються на здоровий глузд парламентарів, коли ті визначатимуть обсяг державного фінансування медицини на наступний рік.