Конкуренция на рынке ритуальных услуг

17.04.2012 18:21   -
Автор:

Заробити на ринку ритуальних послуг нині охочих багато. Конкуренцію комунальному підприємству "Ритуал" складають двадцять шість приватних агенств. Останні на ведення своєї діяльності не мають жодних дозвільних документів, втім заробляти гроші їм це не заважає. Родичів померлих вони заманюють всілякими способами. Щоб за поховальну процесію ті заплатили саме їм.   

Євген Журавльов,   директор КП "Ритуал":

-Оказывается у них в этой частной фирме, на квартире стояла рация, они слушали скорую помощь. И вот скорая помощь приезжала, передает по рации, что зафиксирована смерть вот по такому адрессу и частники как коршуны были на адресе

Приватні ритуальні служби брати з людей гроші не бояться. Їхні послуги як мінімум коштують п"ять тисяч гривень. При цьому гарантій родичам померлих вони не дають. В КП" Ритуал" неодноразово стикалися з ситуацією, коли на кладовище приїзджала похоронна процесія, а в адміністрації цвинтаря про це ні сном, ні духом.

Євген Журавльов,   директор КП "Ритуал":

-Людям приходится платить по второму разу, платить покупать гроб, платить за транспорт, закупку могилы и все остальное. Потом много нареканий, мы говорим, что в среднем захоронение 2,5 тысячи, а они попадают на 5. Потому что заплатили по второму кругу за это все

Та щоб не попастися на гачок до таких аферистів, у мерії та міліції радить звертатися до комунальної ритуальної служби. На всі послуги тут є ухвалений міською радою прейскурант. І в середньому поховання вийде в дві тисячі гривень. Це з труною, з транспортируванням з дому до цвинтаря, вириттям і зариттям ями. Місце на кладовищі при цьому безкоштовне. А от кому нічого взагалі не доведеться платити, так це людям пільгової категорії.

Світлана Горбунова-Рубан,  заступник Харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення:

-Бесплатное захоронение мы проводим одиноких людей, за счет бюджета, там где нет детей, родственников, человек жил абсолютно один, нет договора, пожизненного содержания, нет завещания и плюс категории, связанные с заслугами перед Родиной

Право на безоплатне поховання мають і чорнобильці. У разі смерті ліквідатора, місто з бюджету виділяє родичам п"ять тисяч гривень. Ховають харків"ян нині на вісімнадцятому цвинтарі, що на проспекті Гагаріна. Однак, в планах КП " Ритуал" відновити поховання і на сімнадцятому кладовищі. На найближчий сесії міськради мають розглянути питання про виділення там додаткових п"ятдесяти шести гектарів землі.

Олена Мітясова, Віктор Ноздрачов, Харьковские Известия