Кому з боржників чекати колекторів в Україні

13.03.2023 13:35   -

Через повномасштабну війну у 2022 році кількість прострочених кредитів зросла з 34% до 39%. Десятки банків, які найчастіше беруть участь у судових процесах, зменшила свою активність у 2022 році.

ОЛЕКСІЙ ІВАНКІН КЕРІВНИК «OpenDataBot»
Загалом торік українські банки були сторонами у 56 670 судових справах. Це на 37% менше, аніж до початку великої війни. Так, державні ПриватБанк та Ощадбанк подали удвічі менше позовів, аніж у 2021. Найбільше падіння позовної роботи спостерігається в А-Банка — аж утричі.

Аби вирішити ситуацію з непрацюючими кредитами, банк має два варіанти: позиватись до боржника в суді або продавати зовнішнім колекторам цю заборгованість, пояснюють експерти.

ОЛЕКСІЙ ІВАНКІН КЕРІВНИК «OpenDataBot»
Зважаючи на зростання NPL, ми очікували збільшення позовів від банків до судів — проте цього не відбувається. Отже, банки готуються до продажу кредитних портфелів колекторам — що призводить до збільшення збитків та корупційних ризиків.

Таким чином, виходить, що в будь-якому разі боржнику краще тримати зв’язок з банком – робити посильні сплати, домовлятись про реструктуризацію чи кредитні канікули. Бо не виключений сценарій знайомства у майбутньому з колекторами.

ОСТАННІ НОВИНИ