Кому в Украине жить хорошо. В Киеве хотят упростить условия работы для иностранцев

08.10.2016 18:42   -
Автор:
Працювати в Україні іноземцям може стати простіше. Законопроект, що вдосконалює процедуру отримання дозволу на роботу та виду на проживання, вже схвалено в першому читанні у Верховній Раді. Експерти кажуть: ухвалення такого документу має сенс. 
 
Сергій Беренда економіст 
 
Не только на рынке труда, но и в структуре экономически занятого населения у нас явный перекос в сторону пенсионеров. То есть, мы стареющая нация. Это факт. И, соответственно, у нас очень большая нагрузка на одного работающего, то есть, он должен много платить в Пенсионный фонд. Или мало платить и пенсионеры получают невысокие пенсии. Вполне возможно, что решением этой проблемы и будет привлечение из-за границы экономически активного населения.
 
Втім, є в нового законопроекту і "побічні ефекти". Експерти очікують на хвилю закордонних заробітчан – не європейців, і не американців, – вихідців з країн Азії та Африки. 
 
Сергій Беренда економіст 
 
Они другие. И сможет ли наше общество воспринимать их, смогут ли они интегрироваться, или же они будут все равно жить обособленно в своих "чайна-таунах"? Эта проблема в будущем будет четко стоять на повестке дня. Можно говорить об угрозах для наших граждан – усилится конкуренция на рынке труда.
 
Головний аргумент "за" авторів законопроекту – відкриття кордонів для заробітчан стане великим кроком до покращення інвестклімату. Та експерти впевнені: умови праці для іноземців – не головна перепона для закордонних інвесторів. Куди більш важливою причиною обходити Україну стороною для них є непрозора законодавча база та складна система оподаткування. 
 
Андрій Новак економіст
 
Проблема нашей налоговой системы в том, что налоговые базы пересекаются друг с другом. И даже если предприниматель решил платить все без исключения налоги и налоговые платежи, то он фактически не может выйти в прибыль. Все это нужно менять.
 
Крім того, зазначають експерти, лякає інвесторів і свавілля силовиків. Минулорічні беспідставні обшуки в офісах харківських IT – компаній яскраво продемонстрували західним бізнесменам який він, бізнес по-українськи. 
 
Сергій Беренда економіст 
 
Если наши предприниматели стараются вывезти все деньги за границу, то какие иностранцы будут сюда их вкладывать? Если наши боятся вкладывать и не видят здесь перспектив? 
 
Експерти зазначають: саме відтік грошей вітчизняних підприємців з країни є проблемою першочерговою. Адже без зовнішніх інвестицій країна жити хоч якось, та може, а ось без власних платників податків – ні.