Кому з світових лідеров найбільше довіряють українці: результати соцопитувань

12.01.2023 17:36   -

Навіть під час війни українці не полишають мету євроінтеграції. За результатами дослідження «Інфо Сапієнс», Європейський союз – в топі симпатій. 84% українців серед усіх міжнародних об’єднань найбільше довіряють ЄС.

Водночас респонденти вірять, що ця симпатія взаємна, наприклад, близько чверті опитуваних ввжають, що Україна отримала статус кандидата в ЄС через те, що наша країна потрібна союзу. При цьому українці розуміють, що секретом успішної євроінтеграції є проведення реформ.

Тепер, коли Україна отримала європейську перспективу та статус кандидата, українці не бажають зупинятись на досягнутому– 73% громадян вважають правильним, що ЄС виставив Україні вимоги про виконання реформ, без яких не може бути відкриття переговорів про вступ до ЄС. І тоді як частина з опитаних зауважують, що ЄС має бути поблажливішим до України у питанні реформ через війну, 47% впевнено стверджують – реформи в інтересах самої України і ЄС має вимагати їх виконання якомога швидше. Зокрема, важливою є антикорупційна реформа – більше половини населення (60,1%) підтримують тиск з боку ЄС на Україну, щоб подолати корупцію. І лише 19,5% при цьому зауважують, що наразі це не головна проблема в Україні.

Тому українці готові чекати, коли законодавство нашої держави приведуть у відповідність до норм та страндартів Європейського союзу. Більшість респондентів вважають, що для цих кроків знадобиться чимало часу, водночас опитувані бачать Україну в ЄС вже у найближчий перспективі і війна не стане перешкодою.

Українців можна сміливо назвати єврооптимістами – більшість громадян впевнені, що Україна стане членом ЄС у коротко- або середньостроковій перспективі: 55% українців вірять, що це станеться у найближчі 1-5 років. 27% воліють не називати конкретних цифр, оптимістично обираючи опцію «щойно закінчиться війна». Лише 6% громадян вважають, що Україна вступить в ЄС у наступні 10 років.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

До того ж українці не відмовляються від ідеї вступу до НАТО. Майже 70% респондентів певні, що наша держава не повинна полишати цю ідею, особливо через тиск росії. Крім того, українці визначилися у своїх вподобаннях лідерів світових країн.

Президент Польщі вже другий рік поспіль є лідером суспільних симпатій в Україні – йому довіряють 87% громадян (для порівняння у 2021 році цей показник становив 52%). На другій позиції – президент США Джозеф Байден (79%) та очільниця Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн (73%). В цілому можна говорити про суттєве зростання довіри до закордонних лідерів порівняно з 2021 роком.

До того ж зріс рівень довіри до нового прем’єр-міністра Британії Ріші Сунака, йому вірять 64% респондентів. У топі він посідає четверте місце, натомість українці стали менше довіряти Емануелю Макрону та Реджепу Ердогану. А ось у топі антипатій опинився Сі Цзіньпінь, Віктор Орбан і, звичайно ж, Путін з Лукашенком.

ОСТАННІ НОВИНИ