Кому и когда начнут продавать украинскую землю?

26.09.2019 15:10   -
Автор:
Угіддя стануть товаром. Кабінет Міністрів подав до парламенту законопроект про обіг української землі, що дозволятиме її продаж. Особливість документу поданому на розгляд депутатів, на думку уряду, в тому, що там чітко прописано положення про українську землю, яку купити зможе тільки громадянин України, хоча і не більше 200 тисяч гектарів в одні руки. Іноземцям ж угіддя продавати взагалі не будуть, отримати її вони зможуть тільки в спадок. І протягом року після набуття права власності на цю землю громадянин іншої держави повинен буде її продати.  
 
Олександр Охріменко економіст
 
Ризиків у відкритті ринку землі немає: земельний кадастр створений, громадянам інших країн вже законодавчо заборонено продавати сільгоспугіддя. Зате почнеться стрімке зростання економіки, зарплати українських селян наблизяться до європейських
 
Проте, зазначає голова Союзу українського селянства, для повноцінного функціонування законопроекту потрібно не тільки розробити чіткий механізм куплі-продажу, а і провести інвентаризацію всіх українських земель, завершити розмежування державних, комунальних та приватних угідь, ухвалити закон про заповідні і особливо цінні землі
 
Іван Томич голова Союзу українського селянства
 
Держава повинна дати землю насамперед тим, хто її безпосередньо обробляє, це фермери, забезпечити їх кредитування під заставу землі, створивши державний Земельний банк.
 
Експерти відзначають, основний недолік документу поданного до парламенту – відсутність в ньому санкцій за порушення прописанних в законі умов володіння українською землею. Немає у законопроекті і зрозумілих дій від держави, щодо підтримки вітчизняного виробника. Але якщо законопроект буде підтриманий депутатами Верховної Ради. То закон набуде чинності вже з 1 жовтня 2020 року.