Кому доверить управление домом? Определиться нужно до 1 июля.

15.04.2016 17:15   -
Автор:
Здебільшого харків"яни ще визначаються з формою управління своїх будинків. Думають створювати ОСББ, чи винаймати керуючу компанію. Адже таких компаній, щоб був і досвід роботи, і порядність і якість, і гарантія – дефіцит. От і задаються питаннями, як власне кажучи і самІ фахівці. 
 
Владислав Бабенко начальник управління контролю і обслуговування житлового фонду КП "Жилкомсервіс" 
 
На рынке нет бума со стороны ни коммунальных, ни государственных форм организаций или предприятий, которые бы переходили и брали бы в управление наш жилой фонд. Пока ведётся коммунальная форма управления, после того, как дома будут списаны с баланса в соответствие с порядком, который Кабмин разработал, но забыл опубликовать, то каким же образом предусматривать затраты на поддержание жилого фонда в надлежащем состояние, непонятно. 
 
У допомогу мешканцям у Харкові діють спеціальні безоплатні курси із створення ОСББ. Діє і програма підтримки житлових кооперативів та Об"єднань співвласників багатоквартирних будинків. Тільки цього року на її виконання було виділено 11 мільйонів гривень проти 7 мільйонів минулоріч. Втім, зараз, кажуть фахівці, з введенням в дію нового закону, робота в цьому напрямку стала особливо актуальною. 
 
Віктор Мирошник виконавчий директор Регіонального відділення Асоціації міст України
 
В цьому питанні місто Харків готується і має напрацювання і можна сказати є флагманом в Україні по запровадженню реформи житлово-комунального господарства, ви знаєте давно в нас ЖЕКів нема, обслуговується єдиним заказчиком. 
 
На сьогодні у Харкові діють близько 350-ти об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Цього року створено ще кілька ОСББ, на різних стадіях цього процесу знаходиться ще близько 40-ка. Хоча багато мешканців все ж таки схильні залишити ситуацію з обслуговуванням їхніх будинків такою, як вона є, а саме довірити керуючій компанії. За таким принципом, як зараз і працює комунальне підприємство "Жилкомсервіс".
 
Владислав Бабенко начальник управління контролю і обслуговування житлового фонду КП "Жилкомсервіс" 
 
С 2007 года мы эту деятельность осуществляем. На сегодня у нас в обслуживание и на балансе более 8 тысяч многоквартирных домов. Это более 350 тысяч лицевых счетов и 20 миллионов квадратных метров жилой площади. Фактически говоря о сегодняшнем Законе об особенностях осуществления права собственности в многоквартирных домах, можно сказать, что наше предприятие уже есть управителем.  
 
Тож зараз міська влада приділяє увагу управителям у вигляді комунальних підприємств. Для цього в Харкові були створені КП "Твій дім" і ще дев'ять обслуговуючих таких підприємств в кожному районі. Натомість щодо вибору замовника послуг – слово залишається все ж таки за самими жителями будинків.