Компенсація за зруйноване житло. Що обіцяють в українському Уряді?

08.10.2022 12:36   -

У 2023 році власники знищеного окупантами житла отримають грошову компенсацію в еквіваленті вартості втраченого, обіцяють в уряді. Кошти планують закласти до держбюджету на наступний рік.

Українцям пообіцяли компенсувати вартість зруйнованого російськими окупантами житла. В проекті закону про Бюджет-2023, кажуть урядовці, передбачено фінанси і механізми, за допомогою яких люди зможуть отримати компенсацією, не чекаючи репарацій від російської федерації.

Якщо житло вже неможливо відновити, пояснюють урядовці, власнику обіцяють дати гроші, щоб він зміг придбати квартиру чи дім, при чому, там, де захоче.

ОЛЕНА ШУЛЯК НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ
Це будуть цільові гроші, їх отримуватимуть у вигляді віртуальних грошей, їх можна використати безпосередньо на придбання метрів квадратних і тут не важливо, де було зруйновано житло. Можна обрати будь-який населений пункт України і придбати дім чи квартиру.

За словами ініціаторів проекту, зараз житло класифікують як зруйноване, таке, що не підлягає відновленню та пошкоджене, яке можна відремонтувати. До процесу відновлення пошкодженого житла долучилися військові державні адміністрації та мерії. І до опалювального сезону планується відремонтувати максимально можливу кількість будинків.

А от зі зруйнованими будинками складніше. В уряді визнають, що буде не просто вирахувати суму збитків. Для цього планують розробити відповідний алгоритм з прив’язкою до регіону, враховуючи був це багатоквартирний будинок, чи приватний сектор. Урядовці обіцяють, що компенсації вистачить для придбання приблизно тако ж житла, яке було знищено.

ОЛЕНА ШУЛЯК НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ УКРАЇНИ
Це не буде так, що дають якусь невелику суму, і ти потім не зможеш нею скористатися. Можна буде додати свої заощадження і придбати собі житло у Києві чи Львові, якщо людина захоче.

На думку урядовців, ідея свободного вибору місця проживання доречна, адже люди хочуть жити там, де є робота. Тож грошовий еквівалент відшкодування збитків – це оптимальне рішення.

Але все це буде можливим, якщо відповідний закон ухвалять. Бо поки що це лише проект. Хочеться вірити, що вже наступного року власники зруйнованого рашистами житла матимуть достатню суму грошей на придбання нової квартири чи будинку.