Комітет Верховної Ради рекомендував до другого читання законопроект про розширення повноважень поліції

19.11.2020 12:15   -
Автор:
Законопроект щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху вже схавлений парламентом у першому читанні. Документ розширює повноваження поліцейських на дорогах. У першій редакції передбачалося, що правоохоронці можуть зупиняти автомобілі в рамках профілактичних заходів. Після розгляду профільним комітетом це право залишили, але діятиме воно лише з 22:00 до 08:00, а також у вихідні та святкові дні.
 
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
 
Поліцейський може зупиняти транспортні засоби у разі: якщо така зупинка здійснюється під час проведення профілактичних заходів з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Профілактичні заходи здійснюються на підставі організаційно-розпорядчого акта керівника поліції, який оприлюднюється на офіційному вебсайті Національної поліції.
 
Також комітет виключив із законопроекту норму про те, що водій, якого зупинили поліцейські, повинен передавати їм свої документи. Їх можна буде просто показати. Крім того, водій не зобов'язаний вимикати двигун, тримати руки на кермі, тощо. Проте парлементарі планують посилити відповідальність за керування автомобілем у нетверезому стані. Таких водіїв не звільнятимуть від відповідальсті після передачі на поруки трудовому колективу. Водіїв, які повторно їздили напідпитку чекатиме штраф у розмірі 34 тисячі гривень або арешт строком на 10 діб з позбавленням прав. А якщо водій, який вдруге сів за кермо нетверезим, вже позбавлений прав, то крім основного покарання, в нього вилучать і автомобіль. Якщо ж керування у нетверезому стані призвело до аварії з потерпілими, то водія чекає вже кримінальна відповідальність.
 
ПОРІВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ
 
Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, вчинене в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, – караються позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти  років.
 
Також збільшиться строк притягнення нетверезих водіїв до відповідальності – з трьох місяців до одного року. Загалом парламентарі подали до законопроекту 611 поправок, з яких 159 були враховані. З усіма правками документ готовий до розгляду Верховною Радою в цілому.