Коли припиняться відключення світла в Україні: думка експертів

09.01.2023 15:10   -

Питання електроенергії в Україні наразі стоїть дуже гостро, і це всі розуміють. Чим більше мороз, тим складніше утримати потужність енергосистеми на задовільному рівні, пояснили в центрі дослідження енергетики. Тож, за таких обставин відновити її вдасться не скоро.

ОЛЕКСАНДР ХАРЧЕНКО ДИРЕКТОР ЦЕНТРУ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕНЕРГЕТИКИ
Без нових обстрілів мінімально необхідний термін відновлення енергосистеми – кілька місяців, повне відновлення триватиме рік-півтора.
Навіть якщо залишити за дужками атаки, то відключення та стабілізаційні графіки нікуди не подінуться ще кілька місяців. Це щонайменше.

Проблема ще й в тому, пояснили в Укренерго, що Україна не може відновлювати електромережі без використання радянського обладнання .

Особливо не вистачає трансформаторів на 750 кВ, кожен з яких важить до 200 тонн.

Хоча деякі з них були отримані з колишніх комуністичних країн, як-от Литва, більшість зруйнованих трансформаторів необхідно відновлювати.

ВОЛОДИМИР КУДРИЦЬКИЙ ГОЛОВА “УКРЕНЕРГО”
Більшість мереж України використовують стару радянську систему. Вони працюють при вищій напрузі, ніж у ЄС, що несумісно з більшою частиною західного обладнання.
За перші вісім місяців війни Україна не так сильно постраждала, оскільки ми мали великий запас трансформаторів. Але зараз вони вкрай необхідні.

Попереджають українців й про можливі відключення світла не лише вдень, А й вночі. Бо понівечена обстрілами критична інфраструктура з кожним градусом в сторону “мінус” потребує все більшого навантаження і залучення додаткових генераторів, зазначили в центрі дослідження енергетики. Тож планові відключення будуть тривати, щоб захистити країну від аварійних блекаутів.

І навіть, якщо не буде нових обстрілів енергетичної інфраструктури, вона відновиться не скоро.

ОСТАННІ НОВИНИ: