Коли може відродитися економіка України: прогноз експертів (відео)

26.11.2022 17:14   -

Падіння ВВП та девальвація гривні. Все це очікує на економіку України у 2023 році, принаймні такий прогноз склала компанія Dragon Capital. Експерти вважають, що масовані атаки на критичну інфраструктуру та відключення електроенергії зараз помірно впливають на економічну ситуацію в країні, проте взимку цей вплив може посилитися.

Проте, обстріли, ймовірно, продовжаться, а зростання попиту на електроенергію взимку змусить збільшувати масштаб та тривалість відключень електроенергії взимку. Зважаючи на це, ми погіршили прогноз реального ВВП в цьому році до -32% р/р, та зберегли прогноз на 2023 р. без змін на рівні -5,0% р/р, незважаючи на зміну ключового припущення щодо перебігу війни.

Такий рівень ВВП та, в цілому, економічний прогноз складений на припущенні того, що Україна продовжить звільняти окуповані території та зможе наступного року закінчити гарячу фазу війни на прийнятних умовах.

Ми очікуємо, що в результаті суттєвого зниження військових ризиків робота ключових морських портів буде повністю розблокована, з-за кордону повернеться принаймні половина вимушених мігрантів (приблизно 4 млн людей), а український приватний бізнес відновить інвестиційну діяльність. Але, зважаючи на пошкодження виробничих потужностей ворогом та руйнування логістичних ланцюжків, темпи початкового пост-воєнного економічного відновлення будуть помірними і недостатніми, щоб компенсувати економічні втрати на початку 2023 р., викликані атаками на енергетичну інфраструктуру.

Тому експерти вважають, що економічна ситуація в країні може поліпшитися у 2024 році. Але це стане можливим, якщо військова ситуація буде розвиватися на користь України, а рашисти не зруйнують критичну інфрастуктуру зовсім. Також ризиком для економіки є фінансова підтримка від партнерів, якщо вона зменшиться чи буде затримана, це може викликати вимушену девальвацію гривні та спровокувати стрімку втрату золотовалютних резервів Нацбанком.