Коли і які будинки на Північній Салтівці будуть зносити в першу чергу (відео)

24.03.2023 12:00   -

У Харкові 5200 будинків зазнали пошкоджень за час повномасштабної війни. І це цифра суто на березень 2023 року. Найбільше будинків рашисти зруйнували у спальному мікрорайоні Північна Салтівка. Частина з них вже не підлягають відновленню. Зараз всі понівечені житлові багатоповерхівки проходять експертизу.

ОЛЕКСІЙ БОГАЧ ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
У нас з цих 5200 будинків – 450 зі значними ураженнями цих будинків. 49 будинків ми вважаємо зараз, що вже не можна відновити, тобто їх потрібно буде знести. Всі інші будинки обстежуються і у нас є три ступені обстеження. Перший – технічний огляд балансоутримувача та інженерним утримувачем балансоутримувача. І всі будинки 5200 були обстежені. Далі, 450 будинків, які потребують детального обстеження. Детальне обстеження робиться з інструментальними моментами в обстежені та геометричними. Будівля змінила свої властивості – ми робимо детальне обстеження, а після детального обстеження, коли ми вже розуміємо, що там була пожежа, що є деформація, що відсутні конструктиви, тоді ми вже проводимо третю експертизу це вже інструментальна експертиза. Вона проводиться на протязі 2-3-4 місяців. І вона виконується за участю інститутів за участю фірм, які цю роботу можуть проводити. Таких фірм, які працюють з містом зараз – 15.

Кожен будинок детально оглядають, перевіряють і лише після весновку експертів муніципалітет буде ухвалювати рішення щодо подальшої долі багатоповерхівок. Поки ж остаточне рішення мерія має лишень по одній 16-ти поверхівці Північної Салтівки.

ОЛЕКСІЙ БОГАЧ ПЕРШИЙ ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ДЕПАРТАМЕНТУ ЖИТЛОВО-КОМУНАЬНОГО ГОСПОДАРСТВА ХАРКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
У нас немає остаточної цифри що ми будемо зносити. Чому? Тому, що цей будинок 271-й на який у нас є інструментальна експертиза каже про те, що несучі властивості залишились цього будинку. Тепер що ми повинні зробити? Ми будемо виконувати проектне рішення і виробляти кошторис. Коли ми зрозуміємо, що цей кошторис коштує дешевше, чи дорожче ніж побудувати новий ось тоді і буде прийнято рішення працювати з цим будинком чи будувати новий. Тому після цих трьох стадій виконуються проекти, виконуються кошторисні ізискання і після цього ми розуміємо, що робити з цим будинком. Тому, що може бути так, що відновити цей будинок буде дорожче коштувати, ніж збудувати новий.

В одночас з проведенням експертиз у Харкові лишень минулоріч змогли відновити 200 житлових будинків, що були пошкоджені окупантами. Цьгоріч в відремонтують ще 50. І це поки попередні цифри. Поки ж всі роботи як щодо проведення експертиз, так і відбудови багатоповерхівок фінансуються з міського бюджету.

ОСТАННІ НОВИНИ