Количество нитратов в ранних овощах превышает норму в 1,5-2 раза, – медики

21.03.2017 11:42   -
Автор:
Зелень, капуста, картопля, огірки, томати та редис. Прилавки ринків заповнені ранніми овочами. Продавці кажуть, що у порівнянні з минулим місяцем на більшість з них ціни вже знизились.
 
Надія Мороз продавець
 
Огурец был змиевской, был по 80 гривен, стал 60, 55. Помидоры были 35 гривен, сейчас сорок пять гривен, немножко подорожали. А редиска только началась, 70 гривен.
 
Є відмінність цьогорічних цін від торішніх, зокрема, на томати. Вони, як ніколи, коштують дешевше, навіть, огірків. Попит на ранні овочі є, розповідають продавці, проте невеликий. Серед лідерів продажу – огірки. Люди кажуть, багато не беруть, бо переживають через вміст нітратів.
 
Зоя Куц пенсіонерка 
 
Пока не пойдет в общем, только тогда, а сейчас нет. Думаю, что там уже не будет столько нитратов, как вот это вот выращивают.
 
Медики теж не рекомендують поспішати із ранніми овочами. Зазвичай вміст нітратів у них, говорять, перевищує норму у півтора-два рази. 
 
Неля Новіцька завідувач відділу організації санітарно-гігієнічних досліджень  
 
Поэтому в условиях весеннего и зимнего авитаминоза не рекомендуется полностью заменять ими те овощи, которые находятся на зимнем хранении, с помощью них можно только разнообразить наше с вами меню.
 
Такими овочами можна навіть отруїтися. Найбільш вразливі до нітратів – діти, каже Неля Новіцька. Тому рекомендує очищувати овочі перед вживанням. Це допоможе зменшити до двадцяти п'яти відсотків нітратів.  
 
Неля Новіцька завідувач відділу організації санітарно-гігієнічних досліджень  
 
В свекле и морковке необходимо срезать оба конца корнеплода, в огурцах, например, срезать верхнюю часть ближе к хвостику, у белокачанной капусты снимать верхние листья и ни в коем случае не использовать кочерыжку. Если используем листовые овощи, то используем их без черенков, на которых держаться листики.
 
Також овочі бажано вимочувати у теплій воді до години. Такий метод зменшує до тридцяти відсотків нітратів.