Количество населения в Украине за 18 лет сократилось на 11 миллионов – данные электронной переписи

23.01.2020 12:59   -
Автор:
Національний перепис в традиційному його виконанні з відвідуванням і опитуванням кожного громадянина – державі обійшовся би в копійчину, переконують в уряді, витрати б складали понад 3 мільярди гривень. Тож фахівці винайшли інших шлях як порахувати укранців і провели так званний електронний перепис. При цьому використовувати одразу три методи – збирали данні мобільних операторів, данні електронних реєстрів та Держстату фізичних осіб. І всі три – оцінили, похибка отриманних данних склала менше трьох відсотків. Результат показав – населення України скоротилося на 11 мільйонів у порівнянні з 2001-м роком, коли проводився останній перепис.    
 
Дмитро Дубілет міністр Кабінету міністрів України 
 
Одже три методики дали приблизно однаковий результат – 37 мільйонів 289 тисяч осіб наявного населення на території України. На жаль ця сума не включає тих, хто постійно мешкає за кордоном та на окупованих територіях. Це така кількість людей, яка фізично перебуває на території України станом на 1 грудня 2019 року. 
 
З'ясували також інформацію про вікову структуру населення. Так дітей до 14-ти років в Україні майже 6 мільйонів, пенсіонерів, тим кому вже за 65 – також близько 6 мільйонів. А от кількість працездатних людей віком від 24-х до 54-х років – 16,5 мільйонів. Жінок в Україні більше – їх 20 мільйонів, чоловіків відповідно 17. Наразі робота з уточнення данних триватиме і надалі, аби отримати цифри про фактичне населення на рівні областей, районів і населених пунктів. А далі плани ще грандіозніші, зазначив міністр. 
 
Дмитро Дубілет міністр Кабінету міністрів України 
 
Вцілому куди ми йдемо. Я сподіваюсь, що протягом 1-2 років ми зможемо довести до ладу великий проект по запуску єдиного реєстру українців. Я дуже сподіваюсь, що вже наступного року ми зможемо щодня давати відповідь про те скільки мешкає людей в Україні, про їхній статево-віковий склад і таке все інше.
 
А от чи відбудеться все ж таки національний перепис населення, традиційний з візитами по домівках, який планували провести цьогоріч у листопаді, відповіді немає – з цього приводу в уряді ще тривають дискусії. Наразі сам Дмитро Дубілет такий метод вважає не тільки витратним, а й малоефективним і тривалим за часом.