Ко Дню вышиванки харьковские студенты установили рекорд Украины

19.05.2016 14:45   -
Автор:
Символ краси та єдності. Так українці називають свій національній одяг. Вже 9-й рік поспіль у 3-й четвер травня по всій країні святкують День вишиванки. Його започаткувала студентка з Чернівців. Сьогодні національний одяг вдягнули і харків"яни. Студенти ж Першої столиці взагалі до свята підійшли творчо та встановили рекорд України.
 
Ольга Козіна організатор флешмобу
 
361 студент выстроились, как вы видели, в рисунок всем известный – восьмиконечную красную ружу, которая символизирует центр вселенной, силу, энергию. Для молодежи это очень важно.
 
3-й четвер травня – дата обрана для святкування з кількох причин. По-перше, на думку організаторів, важливо, аби День вишиванки завжди проходив у будень, щоб провести акцію не заради параду чи показухи, а для того, щоб продемонструвати, що вишиванка – органічна складова життя та культури українців. По-друге, цього дня не відзначають інших національних свят. І врешті-решт у травні зазвичай достатньо тепло, тому національний одяг можна не ховати пальтами та куртками. Взагалі ж вишиванку українці вважають своїм символом та оберегом
 
Даша Михайлова студентка
 
Люди должны бережно относиться к своим вышиванкам и хранить их, действительно, как обереги. Это наши традиции. В вышиванку вкладывали люди, когда ее делали, свои эмоции свои переживания. И человек, когда выбирает узор вышиванки, он должен тоже бережно к этому подойти, выбрать себе свой узор и идти по жизни с этой вышиванкой.
 
Роман Ковтун студент 
 
Вишиванка – це подарунок. Її мені подарувала моя дівчина на мій день народження. Я був дуже здивований і приємно вражений. Я сам з Луганщини і для меня після всіх цих подій носити українське, бути українцем дуже приємно.
 
Активісти, які підтримують ініціативу Дня вишиванки вже звернулися до Президента Петра Порошенка з проханням узаконити свято на державному рівні. Поки що гарант нічого не відповів. Тим не менше це свято вже відоме далеко за межами України. Цьогоріч до акції приєднаються і вдягнуть вишиванку представники 50-ти країн світу.