Хто залишиться без роботи в Україні: експерти розповіли які професії не користуватимуться попитом

14.11.2022 16:22   -

Касири, продавці, операціоністи у банках – це ті професії, які зараз в Україні перестають бути актуальними. Експерти вважають, що більш ширший попит здобувають професії кур’єрів, представників ІТ-сектора та інтернет-продавців

СЕРГІЙ МАРЧЕНКО КОЛИШНІЙ ДИРЕКТОР З РОЗВИТКУ WORK.UA
Ми всі зараз, наприклад, користуємося онлайн-банкінгом. Зовсім недавно була купа відділень, де сиділа купа людей, операціоністів, для яких ми заповнювали бланки та інше. Зараз все це робиться в додатках. В багатьох супермаркетах є автоматичні каси. Там, де раніше сиділи касири, зараз багато людей обслуговують себе автоматично. Це, мабуть, самі такі розповсюджені приклади того, що ці професії відмирають.

І зараз у умовах повномасштабної війни більшість українців воліють заробляти у онлайн-мережі. Тим паче, наголошують фахівці, професії майбутнього здебільшого знаходяться в рамках ІT-сектора. Мова йде, наприклад, про спеціалістів по штучному інтелекту, блокчейн-розробників, тощо. Але є і інші напрямки, які зараз актуальні серед українців – це онлайн-продажі.

Тільки у 2016-му на торгівельному інтернет майданчику почали свою справу 111 тисяч нових продавців — так і витрати менше, і охоплення покупців більше. Це, кажуть самі підприємці, дає можливість відмовитись від оренди та мати мінімальний початковий капітал. Динамічно розвивається і продаж товарів власного виготовлення: з приходом кризи народ намагається монетизувати своє хобі. За словами керівника хендмейд-платформи, не менше 120 тисяч українців заробляють саме на продажу власних виробів

ОЛЕКСАНДР ЮР’ЄВ КЕРІВНИК ХЕНДМЕЙД-ПЛАТФОРМИ
Українці втомилися від неякісних і однотипних китайських товарів, а купувати якісне українське зараз модно. З’явилося розуміння, що хендмейд — це повноцінна заміна фабричних речей, таких як меблі, посуд, текстиль, а не лише мило, прикраси і дрібнички. Зараз найбільш популярні — аксесуари, одяг та декор для дому. Великі перспективи і у посуду.

Також, українці все частіше стали погоджуватись на додатковий заробіток – це може бути як дизайн листівки, так і разова робота з прочищення каналізації. Актуально це і тому, що більшість таких замовлень потребують мінімальних навичок.

РОМАН КИРИГЕТОВ ЗАСНОВНИК СЕРВІСУ ЗАМОВЛЕННЯ ПОСЛУГ
Тільки за рік попит на додатковий зарабіток виріс на 41,5%. Якщо ще три роки тому найпопулярнішими послугами були кур’єрська доставка та роздача листівок, то сьогодні до цього списку додалися ще послуги будівельників і домашніх майстрів.

За словами експертів, щоб добре заробляти в інтернеті, важливо правильно вибрати напрямок. Тим паче, що зараз за даними аналітиків інтернет магазинів рвонули вперед нові напрямки: це товари для краси, для хобі (здебільшого рукоділля), книжки, харчові продукти та інструменти За словами експертів, попит на товари в цих категоріях відкриває нові можливості для розвитку дрібного бізнесу.