Хліб, яйця, гречка. Які продукти виростуть в ціні, а які здешевшають

12.10.2022 15:00   -

Ціни на продукти зростають. В уряді пояснюють: інфляція, сезонний фактор. Чи є ще де-які важливі чинники, що впливають на вартість? Прогнозами щодо цін на яйця, хліб та гречку діляться українські аналітики.

В Україні здорожчав пшеничний хліб. Наразі середня вартість 650-грамового буханця складає 31 грн.тоді як у вересні він коштував 29 грн. Ця ціна – найвища за більш ніж 5 років, констатують у міністерстві фінансів.

Поточне здорожчання змінило перше за довгий час зниження цін на хліб в Україні. У вересні він здешевшав на 57 коп. – із середньомісячних 29,92 грн до 29,35 грн. Доти ж ціни зростали 3 місяці поспіль

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
червень – 26,41 грн. за буханець , (ціна зросла за місяць на 3,71 грн);
липень – 27,5 грн. за буханець (+1,09 грн);
серпень – 29,92 грн. за буханець (+2,6 грн).

Між тим станом на 1 жовтня, буханець пшеничного в середньому коштував 30 грн. Тобто за 10 днів його ціна зросла на 1 грн.

В уряді пояснюють це здорожчанням борошна.

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
Поточного тижня на ринку пшеничного борошна в більшості регіонів України зберігається підвищувальна цінова динаміка. Підтримку цінам здебільшого надавало подальше подорожчання сировини для переробки. Однак перенасичення внутрішнього ринку пропозиціями продукту на тлі помірного попиту споживачів стримувало більш активне його подорожчання.

Однак варто зазначити, що деякі переробники з метою активізації збуту борошна вважали за доцільне залишати ціни незмінними.

А от рекорди по цінам бьють яйця. В супермаркетах ціна коливається від 50 до 65 грн за десяток. Експерти пояснюють це наближенням зими і зростанням вартості зернових.

БОГДАН СЛУЦЬКИЙ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНИЙ ОГЛЯДАЧ
Основна причина подорожчання – сезонний фактор. Протягом осінньо-зимового періоду вартість яєць традиційно зростає, оскільки збільшується попит на них та зменшується пропозиція на ринку.

І ще одна важлива причина зростання цін на яйця – дорожчають корми. З початку серпня через зростання експорту зернових завдяки “зерновій угоді” почав зростати попит на українську агропродукцію на зовнішньому ринку, пояснює аналітик. Зростає вартість зерна на ринку, що у свою чергу збільшує собівартість виробництва яєць і, як наслідок, роздрібні ціни.

За прогнозами експертів яйця можуть зрости в ціні до кінця цього року ще на 15-20%. А вартість десятка найвищої категорії курячих яєць може сягнути позначки 100 гривень.

А от що тішить експертів, так це здешевлення гречки.

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
На даний момент кілограм гречки коштуватиме 82,4 грн, тоді як у вересні цінник на неї було встановлено на рівні 87,94 грн/кг. Таким чином, порівняно з минулим місяцем, кілограм гречки подешевшав на 5,54 грн.

За статистикою Мінфіну, цінник на гречку опускається вже другий місяць поспіль.

Українські аграрії припускають, що гречка може знизитись ще вдвічі.

Основне здешевлення цього продукту ще попереду, говорять сільгоспвиробники. Ціни опустяться, коли з полів буде зібрано весь урожай цієї культури.

ДЕНИС МАРЧУК ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ АГРАРНОЇ РАДИ
Порівняно з минулим сезоном, ми виростили 110-120 тисяч тонн гречки, що фактично повністю забезпечує потреби наших громадян. Більше того, з потрібно врахувати що ця потреба була на ту кількість населення, яке не виїжджало через війну. Дуже важливо не створювати паніки, не скуповувати товар. Тому що внутрішній ажіотаж буде призводити до спекулятивних певних тенденцій.

Отже, аграрій переконаний, що ціна на гречку ще впаде до 50-60 гривень за кіло. Однак таке здешевлення буде можливе лише за тієї умови, кажуть експерти, як що покупці не створюватимуть ажіотажу, намагаючись скупити всю крупу, поки вона знову не стала дорожчою.