Харківські учні створили проєкт для NASA. Як вчителі потрощених шкіл онлайн навчають юних науковців

19.01.2023 20:08   -

Це – все, що залишилося від 46-ї гімназії. Її побудували ще в 1937 році, і за 85 років в історії навчального закладу було багато досягнень, перемог та видатних випускників. Однак 24 лютого минулого року звичне шкільне життя зупинила війна рф проти України.

ЯНА ЧЕРНІГІВСЬКА ДИРЕКТОР ХАРКІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ №46
Усі не знали, що робити в перші хвилини. Зателефонували батьки, запитували: «Що робити з дітьми?». Ми всіх залишили вдома, а самі приїхали до школи, бо треба було організувати процес збереження школи, охорони школи і налаштовуватися на те, що нас чекає попереду.

А попереду були постійні вибухи, евакуація дітлахів із міста й дистанційне навчання. Та попри це, вчителі не припинили працювати, освітній процес і підготовка учнів до іспитів продовжився. Як результат – 20 випускників склали національний мультипредметний тест на максимальні 200 балів. Тоді надія на те, що незабаром усі зможуть повернутися у стіни рідної гімназії все ще була. Однак 10 липня її зруйнували російські окупанти. Лише одна ракета “Іскандер” перетворила будівлю на суцільні руїни.

ЯНА ЧЕРНІГІВСЬКА ДИРЕКТОР ХАРКІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ №46
Зруйнований весь навчальний корпус. Весь. Залишилась частина адміністративна й спортивна зала. Усі кабінети зруйновані. І ті, що зорово залишилися цілі – туди робітники ДСНС не дозволили заходити – небезпечно.

А це вже 47-ма гімназія. Навчальний заклад розташований у районі, що від самого початку повномасштабної війни піддавався регулярним ракетним та авіаобстрілам. Тож вперше сюди «прителіто» ще в березні, однак тоді обійшлося без суттєвих руйнувань.

НІНА КЛИМЕНКО ДИРЕКТОР ХАРКІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ №47
Приміщення ще було ціле. Ми ще працювали, вдень приходили, уроки дистанційно проводили. А це все трапилось вночі, четвертого числа. Дві ракети С-300. Одна влучила прямо у приміщення. І воно майже зруйновано.

Друга ракета впала поряд із будівлею, але вибуховою хвилею значною мірою пошкодила спортивну залу. Від самого ранку працівники гімназії, батьки школярів та небайдужі харків’яни уже з’їхалися до навчального закладу, згадує Ніна Клименко. Разом намагалися винести, врятувати та зберегти найцінніше.

НІНА КЛИМЕНКО ДИРЕКТОР ХАРКІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ №47
Із кабінетів хімії, фізики, біології. Ну, найцінніше – це лабораторні комплекси – частина. Та бібліотека. Ми можемо дітям роздавати підручники і працювати з ними, попри розриви бомб.

Тепер обидві гімназії не підлягають відновленню. Навіть зараз вони продовжують руйнуватися – провисають конструктиви, обвалюються частини будівель.

НІНА КЛИМЕНКО ДИРЕКТОР ХАРКІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ 47
Тільки подивитися на те, що залишилося – вже боляче. А, якщо хто знає, що ми втратили – це неможливо передати. Сьогодні дітей багато повертається. Вони стоять і плачуть. Це – боляче.

Та учні і вчителі продовжують доводити, що освіта в Харкові не залежить від будівель. Наші школярі продовжують брати участь у різних престижних олімпіадах, конкурсах і змаганнях не тільки в Україні, а й за кордоном.

ЯНА ЧЕРНІГІВСЬКА ДИРЕКТОР ХАРКІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ №46
Одна учениця потрапила на змагання в інноваційному шоу в Хорватії і здобула там золоту медаль. Її робота присвячена збереженню саме ресурсів. Буквально вчора нас сповітсили, що учениця 9-го класу перемогла в обласному конкурсі Всеукраїнському імені Тараса Шевченка. І ми тепер готуємось до Всеукраїнського. Тому ім’я Харкова, ім’я 46-ї гімназії лунає далеко за межами нашої країни.

А от завдяки врятованому обладнанню – учні 47-ї гімназії змогли завершити свій спецпроєкт – мінілабораторію для пломбування зубів у космосі. Після – вони передали її до NASA і наразі лабораторію вже випробовують астронавти. Та й це – ще не всі здобутки гімназії.

НІНА КЛИМЕНКО ДИРЕКТОР ХАРКІВСЬКОЇ ГІМНАЗІЇ №47
Буквально вчора наша команда фізиків-винахідників перемогла в Україні. Вони мені вчора телефонують і кажуть: «Ніно Олександрівно, 3 харківські команди вийшли в фінал і ми перемогли». Так що ж, кажу, треба було їхати бо-зна-куди, якщо харківські команди… Уже б тут уже змагалися. Тобто, це – Харків на висоті.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

Загалом же у Харкові різною мірою вже пошкоджено більше 100 шкіл. Але, запевняють вчителі, після перемоги України готові стати до відновлення й разом відбувати все, що зруйнував російський агресор, а поки – продовжать навчати дітей та доводити: попри війну та інші складнощі, Харків – залишатиметься центром розвитку освіти в нашій державі.

ОСТАННІ НОВИНИ