Харківські архіви та музеї під загрозою після російської агресії: як шведська спільнота допомагає зберегти спадщину

08.04.2023 14:37   -

Збереження музейної та архівної справи на Харківщині, стан таких секторів після російських обстрілів і перспективи відбудови. Усе це представники міської та обласної влади обговорюють спільно з фахівцями зі Швеції. Заступниця мера Харкова Тетяна Чечетова-Терашвілі каже: в умовах війни пріоритетним завданням є відбудова зруйнованих житлових будинків. Тож і кошти виділяють переважно на ремонти багатоповерхівок. Водночас, є деякі проблеми і з міськими архівами, а вирішити їх самостійно буде важко.

ТЕТЯНА ЧЕЧЕТОВА-ТЕРАШВІЛІ ЗАСТУПНИК ХАРКІВСЬКОГО МІСЬКОГО ГОЛОВИ
Документи архівів становлять цінне інформаційне джерело вивчення історій України. Сьогодні в архівному відділі знаходяться 283 фонди. Це – 103247 справ за період із 1921 до 2018 рік. Ці фонди регулярно поповнюються. Приблизно 45 тисяч справ – це документи, які запрошують фізичні та юридичні особи. Документи зберігаються виключно в паперовому вигляді. У період війни, активних бойових дій та значних пошкоджень Харкова, його будівель, як житлових, так і не житлових для нас пріоритетним завданням є найскоріше оцифрувати ці архівні справи, які зберігаються в паперовому вигляді.

Архіви та музеї – важлива культурна спадщина Харківщини, констатують на заході. Якщо їх занедбати – область втратить значну частину своєї історії. Тож просять міжнародних партнерів допомогти зі збереженням цінних надбань.

Читайте нас у Facebook, Telegram, Instagram та дивіться наші відео в YouТube та TikTok.

ГЕЛЕНА РОНЛУНД ДИРЕКТОР НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗЕЮ ВІЙСЬКОВОЇ ІСТОРІЇ ШВЕЦІЇ
Ми обіцяємо вам зробити все можливе, що ми можемо зробити. Ми побачили вашу ситуацію на лінії держави, на лінії міста, регіону. Ми ставили вам багато питань і ми би хотіли дізнатися, де саме потрібна наша допомога. І де вона буде найбільше ефективна для того, щоб полегшити вашу ситуацію.

ЙОГАННА ФРІС МАРКЕВИЧ ЗБЕРІГАЧ ФОНДІВ НАЦІОНАЛЬНОГО АРХІВУ ШВЕЦІЇ
Вам потрібні комп’ютерні сервери, будівельні матер іали і ми спробуємо вам із цим допомогти у короткотерміновій перспективі й довготривалій перспективі. Це – те, що ми привеземо із собою, покажемо, що це – є дуже важливим.

Крім того, кажуть шведські гості, братимуть участь у відновленні Харкова та області загалом. Наступного тижня планують організувати зустріч із міжнародними партнерами, де розповідатимуть про потреби прифронтового регіону. Так спробують залучити якомога більше меценатів, благодійників та інших представників світової спільноти.

ОСТАННІ НОВИНИ